Blockchain Stories
Image default
Interview Waves

Sasha Ivanov: “De bubbel barst vanzelf”

Sasha Ivanov is een Russische ondernemer en CEO van het Waves Platform. Binnen de Waves community noemt iedereen hem bij zijn voornaam, om niet onbeleefd te zijn gaan wij dat in dit artikel ook maar gewoon doen. Sasha is een man die er heilig van overtuigd is dat crypto iets is wat de wereld gaat veranderen: “Deze techniek is voor altijd, onze kinderen en kleinkinderen gaan ook werken met blockchains.”

De innovatieve Rus kwam ongeveer drie jaar geleden ‘per ongeluk’ in aanraking met bitcoin en vertrouwde het in eerste instantie voor geen meter. Sasha: “Het klonk te mooi om waar te zijn, geld dat niet door overheden of andere instanties bijgedrukt kon worden. Ik snapte er weinig van en dacht bij mijzelf: regeringen gaan dit kapot maken of het systeem zelf is gemankeerd.” Beide zijn, voorlopig, nog niet het geval.

Na een halfjaar inlezen en informatie vergaren wist Sasha het zeker: cryptocurrency is een blijvertje. Kort daarna stapte hij in bitcoin. Hij begon met zijn eerste bitcoin te speculeren en te handelen. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan verschillende projecten en nu is hij dus druk bezig om het Waves Platform uit te rollen.

Waves platform

Sasha: “Ik wilde iets doen wat andere nog niet op die manier deden, ik wil een platform maken dat heel erg business georiënteerd is.” Zo gezegd zo gedaan, ongeveer een jaar geleden haalde de crowdfundingcampagne van Waves ruim 17 miljoen dollar in bitcoin op. Op dat moment was alleen de ICO van Ethereum groter.

De focus op bedrijven uit zich op het Waves Platform op verschillende manieren: simpel en snel je eigen token maken, een ICO starten of iets heel anders als dividend uitkeren aan je aandeelhouders. Dat laatste spookte al lang door Sasha’s hoofd en dat lijkt nu werkelijkheid te worden in Singapore. Sasha: “Binnen enkele maanden hopen we daar een platform uit te rollen waar het mogelijk is om onder andere aandelen van je bedrijf te verhandelen via het Waves Platform.” Om dat voor elkaar te krijgen moet je door veel hoepels springen en lobbyen bij overheden.

Regeltjes

Terwijl verschillende groepen binnen de crypto community walgen van regulering en regeltjes vanuit overheden ziet de ondernemer vooral kansen in regulatie. Daarom maakt hij graag afspraken met bijvoorbeeld regeringen. Hij ziet regulering als iets dat noodzakelijk is om de cryptowereld snel volwassen te laten worden. Sasha: “Kijk maar naar Japan. Daar hebben ze bitcoin geaccepteerd en er regels aan gebonden. Je kunt daar nu naast dollars, euro’s en yen ook bitcoin op je bankrekening hebben staan. Dat is toch positief?” Ook mensen uit families die al generaties lang machtig zijn en enorme hoeveelheden fiatgeld bezitten zijn volgens hem geïnteresseerd: “Zij snappen ook dat crypto moeilijk tegen te werken is. Ze zijn niet dom, dus zoeken ze manieren om er geld mee te verdienen. Het is een grote kans voor die mensen om wat met hun geld te doen, er is enorm veel ruimte voor groei.”

“Investeerders gaan klagen als straks blijkt dat zij veel geld hebben verloren”

Investeren in bedrijven is makkelijker dan ooit en zeker niet (meer) alleen voor de rijken. ICO’s zorgen er voor dat start-ups heel snel enorm veel geld op kunnen halen bij het publiek. Sasha: “Natuurlijk zitten er slechte projecten tussen die gestart worden door oplichters. Maar dat is een fase waar we doorheen moeten. Er is een enorme bubbel ontstaan: mensen halen tientallen miljoenen op met twijfelachtige projecten. Maar ik vind dat prima, de bubbel barst vanzelf en dan blijven de echt sterke projecten over.” Sasha denkt wel dat er wetgeving gaat komen rondom ICO’s. “Regulators komen in actie na klachten. Als straks blijkt dat verschillende miljoenenprojecten geen doorgang gaan vinden, dan gaan investeerders klagen omdat ze veel geld hebben verloren. Kort daarna zullen er in verschillende landen regels komen.”

Toekomstbeeld

“We staan echt pas aan het begin, met zowel Waves als crypto in het algemeen,” zegt de ondernemer. De basis staat en nu is het tijd om door te pakken. Sasha: “Nu moeten we gaan bouwen aan een makkelijker te gebruiken product. We moeten naar een digitale omgeving toe die niet alleen door nerds en tech-savvy mensen te gebruiken is, maar door iedereen.”

Sasha: “Deze technologie blijft bij ons voor altijd. We hebben voor het eerst als mensheid iets gecreëerd dat bijna op zichzelf kan bestaan en geen echte leiders heeft. Alle technologische vooruitgangen tot nu toe waren gecentraliseerd. Je had altijd een centrale macht, dit hele concept is nieuw.”

In de nabije toekomst voorziet Sasha een gigantische openbare database toegankelijk voor iedereen. Waardetransacties via cryptocurrency zijn volgens Sasha slechts het aller eerste stapje richting een wereld die verbonden wordt door blockchains. Je kunt het zien als een soort extra laag op het internet. Sasha: “We krijgen een soort cloud-systeem waar iedereen gebruik van kan maken. Geld verzenden, registratie van bezit of intellectuele eigendommen bijvoorbeeld. Heel veel zaken worden straks geregeld via een blockchain. Het gaat nog veel meer en sneller evalueren.”

Gerelateerde artikelen

Rowshandel van HPB: Toekomst blockchain is enorm rooskleurig

Arnold Hubach

Waves haalt met Vostok ruim 120 miljoen dollar op

Robin Heester

Waves Wallet Review voor Android en iOS

Robin Heester

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer