3 december 2023
Blockchain Stories
Nieuws regulering

G20-adviseurs tonen richtlijnen voor toezicht op cryptovaluta

Mark Carney FSB

De Financial Stability Board (Raad voor Financiële Stabiliteit, FSB) is in 2009 opgericht om te dienen als internationale toezichthouder in de financiële wereld. Aan de G20 presenteren zij nu hun richtlijnen voor het aanpakken van cryptomunten.

Waakzaam toezicht

In een document van acht pagina’s roept de FSB op tot ‘vigilant monitoring’. Zij raden de G20-landen dus aan waakzaam te zijn met het oog op de eventuele gevolgen en consequenties van de groeiende cryptomarkt. De focus ligt volgens het rapport op prijsvolatiliteit, ICO’s, mogelijkheden van betalingen en institutionele interesse. Ook wordt er met een schuin oog gekeken naar cryptomunten in vergelijking met goud, andere valuta en aandelen.

Mark Carney

De FSB staat onder leiding van Mark Carney. Hij is de Gouverneur van Bank of England. Carney zal regelmatig verslag uitbrengen over de informatie die tot hem komt. Volgens de Raad voor Financiële Stabiliteit zijn cryptovaluta geen gevaar voor onze samenleving: “De FSB denkt niet dat cryptocurrency’s op dit moment een gevaar vormen voor onze financiële stabiliteit. Wel zien wij er reden toe om de markt goed in de gaten te houden met het oog op de razendsnelle ontwikkelingen.”

Meer toezicht

Uit het rapport blijkt ook dat er nog meer internationale organisaties druk aan het kijken zijn naar cryptovaluta. Dat is natuurlijk niet verrassend. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat bijvoorbeeld De Financial Action Task Force (FATF) bezig is met nieuwe regels. Toezicht op bedrijven, particulieren en andere partijen is logisch. Maar de vraagt blijft natuurlijk hoe je zo’n grenzeloos en razendsnel groeiend ecosysteem kunt reguleren. Een Europees rapport liep laatst op vooral geen stappen te ondernemen om bitcoin te verbieden. Maar ook de auteurs van dat rapport gaven aan dat niets doen voor wetgevers geen optie is. Welke stappen er ondernomen gaan worden is niet duidelijk, maar alles lijkt er op dat er vanuit verschillende hoeken uiteindelijk meer regels komen rondom cryptocurrency.

Foto: Wikipedia

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Gratis ETH door bug bij Coinbase

Robin Heester

Cryptocurrency populair onder Amerikaanse freelancers

Robin Heester

BitTorrent token (BTT) 600% omhoog sinds ICO

Robin Heester
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.