Blockchain Stories
Spark: Vervang alle wereldwijde cash voor een digitale variant
Altcoin Cryptocurrency

Spark: Vervang alle wereldwijde cash voor een digitale variant

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Dit is een verslag van de presentatie van Spark, gegeven op Bitfest 2018 in Amsterdam. De spreker was Kristin Low. Sinds 2010 zit hij in Bitcoin en hij is een Head of Design bij Spark. Hierbij moet je denken aan het werk van de User Experience (UX) en de Surface Design.

(Bit)spark

Wellicht ken je Spark wel als Bitspark. Een poosje terug zijn ze gerebrand naar Spark, maar het begin van dit bedrijf ligt al in 2014. Destijds werd de eerste bitcoin remittance (ofwel ‘afdracht’) gedaan. Deze eerste afdracht is gebruikt om een trouwdag van een echtpaar in Hong Kong te betalen. Ze gebruikte de dienst van BitSpark om dit voor elkaar te krijgen.

Your financial future, bankless

Spark doet dit nu inmiddels al jaren: de remittance business. Maar er worden nieuwe stappen gezet, en dit gebeurt samen met BitShares. Er wordt namelijk een business gebouwd bovenop BitShares. En daarmee is Spark een echt cash-to-cryptocurrency netwerk geworden. Dit betekent dat ze een netwerk maken van mensen en winkels van over de hele wereld. Dit zijn de zogenoemde ‘inclusion points’. Deze points maken het mogelijk om (fysieke) cash te verwisselen voor cryptocurrency’s. Hier wordt gebruik gemaakt van de smartcoins van BitShares om op een effectieve manier een parallel financieel systeem aan te kunnen bieden. Deze smartcoins, ook wel stablecoins genoemd, zijn namelijk de oplossing om weg te blijven van bedrijven zoals Western Union, die er met veel fees vandoor gaan. En niet te vergeten: uiteraard worden ook de banken hiermee buiten spel gezet.

Producten van Spark

Er zijn drie producten die Spark op dit moment aan het bouwen is. De eerste is de gateway (van inclusion points) die iedereen in de wereld toegang geeft tot het netwerk. Het tweede onderdeel is de mobiele app die kan worden gebruikt om balances te checken en geld te versturen. Het derde onderdeel is het business platform, waarmee er door middel van API’s op een eenvoudige manier van cash naar digitaal geld kan worden gewisseld. De individuen (of gewone burgers) maken gebruik van deze platformpjes om hun geld om te wisselen. Daarmee zijn ze dus een inclusion point. Om de liquidity te verzorgen is de mobiele app van enorm belang. En tot slot zorgen de bedrijven dat er volume is met de digitale valuta door de mogelijkheid te bieden om grote betalingen te plaatsen tussen de verschillende valuta’s. En deze twee partijen worden samen gebracht op de SparkDEX.

The only decentralised exchange purpose built for pegged cryptocurrencies

SparkDEX

De SparkDex is een decentrale exchange die enkele voordelen heeft. Zo hoef je je account niet te verifiëren; KYC en AML’s zijn niet vereist. Daarnaast zijn er ook geen restricties aan de de grootte van de deposits en withdraws die je plaatst. Bij veel ruilbeurzen zie je dat het van belang is om bij grotere bedragen steeds meer informatie van jezelf prijs te geven en te uploaden. Daarnaast zijn er lage trading fees van slechts 0,2% per transactie die je plaatst.

Mobiele app Sendy

De mobiele app van Spark heet Sendy. Hiermee kun je betalingen doen naar iedereen die je wilt. Eigenlijk is het dus een app die voor de gewone peer-to-peer betaling bedoeld is. Het wordt gebracht alsof dit de toegang is tot de ‘financiële vrijheid voor iedereen in de wereld’. In praktijk moeten we afwachten hoe dit aan gaat slaan, maar het klinkt in ieder geval leuk.

ZEPH token

Een van de problemen rondom remittances waar Spark tegen aan liep, was niet het geld, niet de techniek, maar de mensen die de betalingen doen. Om erachter te komen waarom mensen op een bepaalde manier geld verplaatsen en versturen is heel moeilijk. En om een stimulans te geven aan het gebruik van Spark is er een reward token in het ecosysteem ontwikkeld: de ZEPH.

Adoptie uit de hele wereld

In de wereld zijn er enorm veel mensen met een bankaccount. Maar aan de andere kant is het gebruik van cash geld in landen zoals Bangladesh en de Filipijnen enorm aan het groeien. Mensen die deze cash hebben én geen toegang hebben tot de financial services, moeten gebruik kunnen maken van de financial inclusion in het Spark ecosysteem. Spark richt zich juist op deze mensen door barrières weg te halen om van cash direct naar cryptovaluta stappen: ‘er is zo enorm veel geld aanwezig onder matrassen of in stoelpoten, terwijl er veel veiligere plekken zijn om dit waardevolle bezit op te slaan’. En deze veilige plek is dus gecreëerd in de omgeving van Spark.

Het platform van Spark gaat het bankwezen tegen
Het platform van Spark gaat het bankwezen tegen

Lokale valuta met behulp van Spark

Een van de interessante dingen achter de stablecoins, is de mogelijkheid om geld uit te geven zonder dat daar een institutie of een centrale bank achter zit. Zie daar Vietnam: de Vietnamese Dong is (was) een gereguleerde currency. Maar door daar nu een bitVND (van de Bitshares blockchain) voor te gebruiken, kan er geen macht meer op dit geld worden uitgeoefend. Met Spark kan de cash direct in deze bitVND worden omgezet, om dit vervolgens in het ecosysteem te gaan gebruiken. Het enige waar een centrale bank iets mee kan, is de nationale currency. Doordat deze (nu digitale versie) niet meer in handen is van de bank, is dit voor de bevolking een stuk beter.

Als we kijken naar de stablecoins, is het niet interessant om een nieuwe getokeniseerde variant van de Amerikaanse dollar te maken. De uitdaging ligt er om van alle soorten valuta uit de wereld een stablecoin variant te maken. De Rupi uit Indonesië, de Ukrainse munt of dus de Vietnamese Dong. En ga zo maar door. In de ogen van Spark zijn nog enorm veel markten te winnen en er zijn nog enorm veel deals te sluiten sluiten.

Op de SparkDEX kun je metde verschillende digitale valuta handelen

Gerelateerde berichten

Ripple vs SEC update: wat betekent dit voor XRP?

Julian Smits

CIO Bitwise: Ethereum spoedig boven $5.000

Scott

Ethereum Pectra Devnet lanceert binnenkort: zal ETH stijgen?

Julian Smits

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu