Blockchain Stories
Blockchain in Cambodja #2: Blocrice, supply chain in rijstindustrie
Blockchain Blog

Blockchain in Cambodja #2: Blocrice, supply chain in rijstindustrie

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

In dit artikel komt deel twee van de rubriek ‘Blockchain in Cambodja’ aan bod. De vorige keer zagen we hoe Serey het social mediaplatform wil worden waarop creativiteit en ontwikkeling wordt bevorderd, terwijl de contentschrijver daaraan gaat verdienen. In dit artikel kijken we naar Blocrice: een toepassing op het gebied van supply chain.

Blocrice

De naam Blocrice staat voor BlockChain For Livelihoods From Organic Cambodian Rice. In Cambodja is er veel locale rijstproductie. De boeren die hier werken hebben echter te maken met veel problemen. Vaak weten ze niet de juiste markten te vinden en betalen ze hoge kosten door allemaal tussenpersonen. De kosten van het transport met exporteurs is enorm hoog en de concurrentie is daarnaast ook nog eens enorm. Daarom heeft Oxfam Novib het blockchainproject Blocrice in het leven geroepen. En daarmee is dit ook het eerste project in de wereld waarbij blockchain wordt gebruikt in de wereld van de rijst.

Toepassing in rijstindustrie

Oxfam werkt samen met AmruRice en Sanorice om pilots te draaien in een noordelijke provincie van het land. Op dit moment werken er vijftig boeren mee aan deze eerste opzet. Door middel van een app voegt de lokale boer informatie toe over de rijst die hij groeit, verzorgd en verkoopt. In deze constructie moet je er dus wel vanuit gaan dat de boer dat goed en eerlijk doet. Uiteindelijk kan de gebruiker in de westerse wereld deze informatie door middel van een QR- of barcode uitlezen. Al de informatie die de boer invoert, komt in de blockchain te staat, waar het natuurlijk veilig en onveranderbaar is. Maar dit is niet het enige voordeel van Blocrice. Het zorgt namelijk ook nog voor een hogere efficiënte en effectiviteit. Er worden veel tussenpersonen weggehaald en de consument kan in direct contact komen met de producent. Al de deelnemende partijen (of: actors) in het totaalplaatje zijn uiteraard de boer, de importeur en de exporteur, de retailer en als laatste de consument. Op dit moment loopt er dus een pilot met vijftig boeren. Mocht hier alles goed gaan, dan is het de bedoeling om alles op te schalen naar aantallen tot wel een aantal duizenden boeren.

Verdienmodel

Misschien denk je wel weer: hebben we weer een nieuwe token, waar de boeren dus geld mee verdienen. Dit is echter niet het geval. Blocrice is enkel een blockchain en niet een currency. De betalingen aan de boeren gaat via een bank waarmee er een samenwerking is gesloten. AcledaBank biedt de mogelijkheid aan boeren om geld direct op de bankrekening gestort te krijgen. Maar indien de boer liever cash geld ontvangt, kan dit ook bij de bank geregeld worden. Het is overigens niet bekend welke blockchain er wordt gebruikt, of hoe dit project wordt opgebouwd. Maar al met al is dit een bijzonder nuttig concept in theorie, nu moet de praktijk uitwijzen of het werkt.

Blocrice - supply chain
Blocrice – supply chain

Gerelateerde berichten

Solana verkeert in ongeëvenaarde topconditie volgens ontwikkelaar

Marijn van Leeuwen

Problemen met het Bitcoin mining netwerk: “Gevaarlijk gecentraliseerd”

Marijn van Leeuwen

Crypto gestolen via malafide Google Chrome extension: Trader verliest $ 800k door keyloggers

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu