19 augustus 2022
Blockchain Stories
Bitcoin Cryptocurrency Nieuws

Wetsvoorstel: Witwassen met bitcoin voorkomen

rijksoverheid Witwassen met bitcoin voorkomen overheid

Aanbieders van bitcoin en andere cryptovaluta moeten in Nederland voortaan een vergunning hebben. De Nederlandse Bank (DNB) gaat zich bezighouden met het verstrekken van deze vergunningen. Dit wetsvoorstel is er nog niet helemaal door, maar de kans is groot dat deze binnenkort van kracht wordt. Het is dus zaak voor alle cryptocurrency aanbieders in Nederland om hieraan te gaan voldoen.

Witwassen en terrorisme

Bedrijven die cryptomunten willen verkopen moeten voldoen aan hun Wwft-verplichtingen. De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) heeft als doel witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden. Een logische stap, maar de vraag is natuurlijk of dit wel zoden aan de dijk zet. Welke terrorist of witwasser gebruikt nu de algemene kanalen als bitonic om uit te cashen? Volgens Europol gebruiken terroristen sowieso nauwelijks bitcoin. 

Focus op Wwft-vergunning

Volgens de Rijksoverheid gaat het in dit wetsvoorstel puur en alleen over de regels rond het witwassen en terrorisme. Er zal geen toezicht plaatsvinden op andere vlakken. Zo is het niet de bedoeling dat er gedragsroeizicht plaatsvind door de DNB.

“Virtuele valuta gaan gepaard met een hoge mate van anonimiteit en maken het mogelijk om transacties te verbergen. Het anonieme karakter van virtuele valuta maakt de kans groot dat zij worden gebruikt voor witwassen of terrorismefinanciering”

Wetsvoorstel gaat verder dan cryptovaluta

Het wetsvoorstel moet er voor zorgen dat publieke partijen makkelijker en beter informatie uit mogen wisselen. Niet alleen landelijk maar ook internationaal. Als het gaat over internationale witwasmarkten en criminaliteit is het van belang dat je met deze informatie ook de grens over mag. Toezichtouders op bijvoorbeeld banken en andere financiële ondernemingen kunnen door deze wet beter communiceren. Alle instanties binnen het Financieel Expertise Centrum (FEC), de Algemene Rekenkamer en de parlementaire enquêtecommissies kunnen nu rekenen op de informatie van Wwft-toezichthouders. Het hele nieuwsbericht van moedertje staat kun je hier vinden.

Heb je bezwaar tegen dit wetsvoorstel? Dat kun je laten weten via deze link.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

NANO grote stijger v/d week, VET en ICX doen het goed

Robin Heester

Bitfinex schrapt $10k minimum, Android-virus wil jouw geld

Robin Heester

Dadi: Webservices en Cloud Computing op de blockchain

Arnold Hubach
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.