Blockchain Stories
Wetsvoorstel: Witwassen met bitcoin voorkomen
Bitcoin Cryptocurrency Nieuws

Wetsvoorstel: Witwassen met bitcoin voorkomen

Start met €10 gratis Bitcoin bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Aanbieders van bitcoin en andere cryptovaluta moeten in Nederland voortaan een vergunning hebben. De Nederlandse Bank (DNB) gaat zich bezighouden met het verstrekken van deze vergunningen. Dit wetsvoorstel is er nog niet helemaal door, maar de kans is groot dat deze binnenkort van kracht wordt. Het is dus zaak voor alle cryptocurrency aanbieders in Nederland om hieraan te gaan voldoen.

Witwassen en terrorisme

Bedrijven die cryptomunten willen verkopen moeten voldoen aan hun Wwft-verplichtingen. De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) heeft als doel witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden. Een logische stap, maar de vraag is natuurlijk of dit wel zoden aan de dijk zet. Welke terrorist of witwasser gebruikt nu de algemene kanalen als bitonic om uit te cashen? Volgens Europol gebruiken terroristen sowieso nauwelijks bitcoin. 

Focus op Wwft-vergunning

Volgens de Rijksoverheid gaat het in dit wetsvoorstel puur en alleen over de regels rond het witwassen en terrorisme. Er zal geen toezicht plaatsvinden op andere vlakken. Zo is het niet de bedoeling dat er gedragsroeizicht plaatsvind door de DNB.

“Virtuele valuta gaan gepaard met een hoge mate van anonimiteit en maken het mogelijk om transacties te verbergen. Het anonieme karakter van virtuele valuta maakt de kans groot dat zij worden gebruikt voor witwassen of terrorismefinanciering”

Wetsvoorstel gaat verder dan cryptovaluta

Het wetsvoorstel moet er voor zorgen dat publieke partijen makkelijker en beter informatie uit mogen wisselen. Niet alleen landelijk maar ook internationaal. Als het gaat over internationale witwasmarkten en criminaliteit is het van belang dat je met deze informatie ook de grens over mag. Toezichtouders op bijvoorbeeld banken en andere financiële ondernemingen kunnen door deze wet beter communiceren. Alle instanties binnen het Financieel Expertise Centrum (FEC), de Algemene Rekenkamer en de parlementaire enquêtecommissies kunnen nu rekenen op de informatie van Wwft-toezichthouders. Het hele nieuwsbericht van moedertje staat kun je hier vinden.

Heb je bezwaar tegen dit wetsvoorstel? Dat kun je laten weten via deze link.

Gerelateerde berichten

Moonriver (MOVR) klaar voor uitbraak: bullish signalen volgens analist

Thanh Lanh Tran

Ripple vs SEC update: wat betekent dit voor XRP?

Julian Smits

ZachXBT lost WazirX hack bug bounty op en ontmaskert hacker

Thanh Lanh Tran

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu