22 maart 2023
Blockchain Stories
Bitcoin Blog Nieuws

Proof of Keys 3 januari: Beheer je eigen bitcoin

proof of keys 3 januari bitcoin btc

Een van de leukste dingen in de wereld van bitcoin (BTC) en andere cryptocurrency’s is het heft in eigen hand nemen en je eigen geld beheren. Wanneer je jouw private keys goed bewaart en privé houdt kan niemand bij jouw BTC’tjes. Er zijn echter ook een hele hoop mensen die dit niet doen en hun cryptomunten bij een cryptobeurs stallen en ze daar laten staan. Binnen de bitcoin community is mede daarom een dag in het leven geroepen waar men oproept om je coins in eigen beheer te nemen. Zo is ‘Proof of Keys’ geboren en vandaag 3 januari vieren we de eerste editie.

Proof of Keys

Niet geheel toevallig werd vandaag tien jaar geleden het eerste bitcoin block gemined door Satoshi. Deze dag is dus sowieso al een klein feestje waard. Het bericht vanuit de community is simpel: haal jouw munten van de exchanges af en beheer ze zelf. Als je dit nog nooit gedaan hebt is het een mooi moment om eens te kijken hoe dit allemaal werkt. Wanneer allemaal goed gaat en je wil toch weer terug naar een cryptobeurs met je cryptomunten dan kan dat natuurlijk altijd. Dit is vooral bedoeld om bewustzijn te creëren rondom het feit dat coins die je niet zelf in beheer hebt niet van jou zijn. Wanneer een cryptobeurs haar deuren sluit sta je machteloos, je kunt niet meer bij je bitcoin of altcoins.

Bankrun en bewustzijn

Naast de principiële kwestie van het beheren van je eigen geld is het ook een goede stresstest voor bedrijven die jouw munten beheren. In landen waar het slecht gaat met de economie willen mensen soms nog wel eens massaal naar de banken komen om hun zuur verdiende eurootjes of dollars op te nemen. Dat heet dan een ‘bankrun’. Tijdens een serieuze bankrun blijkt dan vaak dat de bank niet daadwerkelijk genoeg in kas heeft om iedereen hun geld te geven. Deze dag laat cryptobeurzen merken dat zij dat wél moeten hebben. Net voor vandaag is bijvoorbeeld exchange HitBTC al gestopt met het accepteren van opnames van BTC. Je kunt daar dus niet bij je eigen bitcoins op het moment. Het is niet duidelijk of dit te maken heeft met deze ‘feestdag’, maar opmerkelijk is het wel.

Geen verplichting

Het is uiteraard geen verplichting om mee te doen met dit soort initiatieven. Als je echter wel wat voelt voor deze acties en je graag je munten in eigen beheer wil nemen: doe gezellig mee. Met vragen kun je altijd terecht bij onze community.

Het belangrijkste van vandaag: ”Not your keys? Not your Bitcoin!”

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Onveilige functie in de Coinomi wallet?

Robin Heester

Acitiviteits rapport Bitcoin Core: een visualisatie

Robin Heester

Bitcoin Cash (BCH) op de Coinbase Wallet

Arnold Hubach
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.