28 november 2023
Blockchain Stories
Blog Nieuws

Europese Unie: ”Gesloten blockchains leiden tot adoptie”

Europese Unie over blockchain

De eerste blockchains die echt in gebruik worden genomen door grote instanties en eventueel landen zijn de ‘permissioned platforms’. Dat zegt een nieuw rapport van de EU Blockchain Observatory and Forum tenminste. Het rapport heeft de titel ‘Scalability, Interoperability and Sustainability of Blockchains’.

Specifieke oplossingen

Volgens de schrijvers van het rapport moeten blockchains specifieke problemen oplossen. En die oplossingen moeten volgens de onderzoekers komen uit de hoek van gesloten blockchains, geleid door een bepaalde instantie. Door deze opbouw kun je namelijk snel en adequaat bouwen en zaken aanpassen.

Problemen

Zoals de titel van het rapport al doet vermoeden wordt er gesproken over schaalbaarheid, interoperabiliteit en duurzaamheid. Een x aantal ‘problemen’ worden genoemd:

  • Schaalbaarheid: De mogelijkheden om grote hoeveelheden transacties uit te voeren.
  • Interoperabiliteit: Manieren om verschillende blockchains met elkaar te laten communiceren om data uit te wisselen.
  • Duurzaamheid: De blockchains moeten ook gebouwd worden voor de toekomst.

Blockchains die uiteindelijk overblijven moeten werken aan bovenstaande punten. Er moet volgens het rapport een duidelijke visie zijn vanuit de teams die aan de projecten bouwen.

Europese Unie en blockchains

De EU Blockchain Observatory and Forum is eerder vorig jaar opgericht om de nieuwe industrie in de gaten te houden. Het zien van ontwikkelingen en mooie initiatieven is de belangrijkste taak van de commissie. Ook is het de bedoeling dat er opgeroepen wordt actie te ondernemen daar waar nodig.

De Europese Unie (EU) is volgens de auteurs goed bezig op het gebied van ondersteunen van blockchain ontwikkelingen. Maar het kan altijd beter. Er wordt gehamerd op losse regelgeving, zodat er geëxperimenteerd kan worden door verschillende partijen.

“Both the US and China have expressed strong support for blockchain research, with the former even going so far as to include it as part of its USD 700 billion defence budget. We therefore recommend that the EU continue its strong support, targeting both basic research as well as supporting implementation of infrastructure-related projects in particular, as well as research into non-technical topics such as governance of blockchain projects.”

Zijn ze bitcoin vergeten?

Bitcoin wordt meerdere malen genoemd in het rapport, zowel de positieve als negatieve kanten worden belicht. De schaalbaarheid is nog een issue (al wordt daar aan gewerkt door verschillende oplossingen) en ook het energieverbruik wordt genoemd. Wat ze eigenlijk vergeten hier is voor mij wel erg belangrijk: bitcoin werkt, juist omdat het decentraal is. De oproep om de focus te leggen op centraal geregelde chains kan ik mijzelf niet in vinden. Tot op heden vindt de grootste innovatie toch echt plaats bij open chains als Bitcoin en Ethereum.

Toekomst gaat het uitwijzen

De conclusie dat de adoptie plaats gaat vinden door centraal geregelde blockchains vind ik een matige. Voor een x aantal specifieke gevallen zal het vast kloppen. Maar volgens mij is de enige bewezen usecase voor blockchains tot op heden valuta. En de killer app is bitcoin. De rest is nog nog experimenteler dan een decentrale munt.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Wat is tokenisatie? Handelen en privacy

Robin Heester

Bitcoin mining steeds decentraler

Robin Heester

Bitcoin Reddit heeft 1 miljoen subscribers

Robin Heester
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.