Blockchain Stories
Universa: Stablecoins voor Centrale Banken, Digitale paspoorten voor overheden
Altcoin Sponsored Universa

Universa: Stablecoins voor Centrale Banken, Digitale paspoorten voor overheden

Na een poos zonder nieuws, kwam Universa op 14 oktober weer met een medium-update. Hierin is te lezen waar de focus van de start-up op ligt en waar op dit moment hard aan gewerkt wordt. In dit artikel kun je een korte samenvatting lezen.

Neutrino Payments

Bovenop het mainnet is gewerkt aan een betaalsysteem dat je z’n zachts gezegd tamelijk uniek kunt noemen. Het gaat om razendsnelle microbetalingen waarmee de use cases weer naar een nieuw niveau gebracht kunnen worden.

Je kunt het vergelijken met het Lightning Netwerk (LN) bovenop Bitcoin. Hiermee kun je de kleinst mogelijke hoeveelheid BTC (satoshi’s, red.) versturen tegen nagenoeg geen kosten. Het LN werkt met Payment Channels, een offchain product, waarbij bitcoin als settlement layer fungeert.

Universa komt met een soortgelijk product: Neutrino Payments. Je kunt hele kleine bedragen versturen tegen lage kosten. Hoe werkt dit? Door transacties te bundelen en de Universa Blockchain te gebruiken als verificatie laag voor de offchain oplossing, is er niet voor iedere microtransactie een Unit nodig voor de betaling. Dit is mogelijk met een speciaal ontwikkeld stukje code.

Snelle betalingen met stablecoins

Met deze betalingen kun je nóg meer toepassingen naar het mainnet halen. Je kunt mensen per uur laten uitbetalen (in plaats van dag- of maand-loon). Je kunt ook producten kopen die je per – extra toegevoegde – gram betaalt. De betaling wordt gesetteld als de serie micropayment channels wordt gesloten.

Je kunt contentcreators (artiesten op Spotify of vloggers op YouTube) theoretisch gezien gaan betalen per seconde dat je naar ze luistert/kijkt. Deze serie van microtransacties kost dan evenveel als een normale transactie, waarvoor de gas, een Unit, slechts $0.01 bedraagt.

In Smart Cities kun je rekeningrijden invoeren, GLW per liter/m3 laten uitbetalen en verzekeringen laten betalen per seconde dat je auto daadwerkelijk rijdt. Het biedt een veel efficiëntere manier om met geld om te gaan. De onvoorziene kosten kunnen nu vermeden worden.

Op de Knowledge Base (KB) is meer te lezen over deze ontwikkeling. Hier zie je dat het ook kan gaan over microbetalingen tussen meerdere personen (multi-party) of over het gebruiken van non-token contracten voor soortgelijke toepassingen.

Waar het Lightning Network bedoeld is voor het versturen van BTC (of eigenlijk: sats), kan het met de micropayments van Universa met stablecoins.

Central Bank Digital Currencies

Een tweede highlight uit de update zijn de Central Bank Digital Currencies (CBDC). Dit is een munt die een Centrale Bank van een land kan uitbrengen. Het is een ander type product dat wat bijvoorbeeld Ripple levert. Zij leveren slechts de liquiditeit om op een snelle manier te kunnen switchen tussen verschillende nationale valuta, maar ze bieden niet de nationale digitale valuta zelf aan.

Universa maakt het mogelijk om deze valuta zelf uit te brengen. Met atomic swaps kunnen deze tokens/stablecoins overigens alsnog eenvoudig geswapt worden.

De afgelopen twee jaar heeft Alexander Borodich al meerdere keren laten doorschemeren dat de CBDC een bijzondere niche zijn. Er zijn maar weinig blockchain protocollen die deze dienst kunnen aanbieden. Lage transactiekosten en een snelle verwerkingstijd zijn een must-have. Met 20.000 tps en 0,01 USD per transactie voldoet Universa aan twee belangrijke vereisten.

Er zijn al pilots gedaan met AlfaBank en Universa heeft de uCHF (getokenizeerde Zwitserse franc) en uGold (getokenizeerd goud) al uitgebracht. De volgende stap is de eDinar, de getokenizeerde versie van de dinar valuta.

Stablecoins, maar dan net anders

Borodich heeft overigens al door laten schemeren dat het plan is om uGold te gaan gebruiken als onderpand voor stablecoins. Daarmee zijn de CBDC’s gedekt door goud in een kluis, en niet door geld op een bankrekening. Je kunt het zien als een Dai munt (met ETH als collateral) tegenover Tether (met USD op de bankrekening). Daarmee is de nieuwe generatie digitale currencies weer terug bij de nostalgische gouden standaard, die in 1971 is afgeschaft. Dit was overigens indirect ook de reden dat Bitcoin in het leven is geroepen.

De CBDC voor Bahrein is nu in onderhandeling en er lopen gesprekken met Centrale Banken van 10 andere landen.

Fondsmanager Mike Novogratz liet zich eerder deze week nog uit over deze CBDC’s. Het is namelijk het enige antwoord dat een Centrale Bank kan hebben als alternatief tegen het decentrale geld, de Bitcoin (BTC).

Juist omdat het qua karakter compleet anders is dan Bitcoin ziet hij CBDC’s als een gevaar van het decentrale gedachtegoed. Voor een overheid is het echter het enige antwoord om een klein beetje tegen Bitcoin op te kunnen boksen. Het lijkt een kwestie van tijd tot de CB’s overstag gaan.

Op de G7 top kijkt men ook met een schuin oog naar de stablecoins die door private corporaties in de markt komen. Libra is het bekendste voorbeeld, maar ook JP Morgan en Walmart staan te trappelen om een eigen stablecoin te maken. Ook in dit soort gevallen kan een overheid niet achterblijven om met een ‘betere variant’ te komen: een CBDC.

Digitale paspoorten

Een derde highlight uit de update is de mogelijkheid om digitale paspoorten te maken die de Universa Blockchain verifieert. Dit hoeft niet alleen je ID-kaart te zijn, maar je kunt de toepassing ervan veel breder trekken.

Documenten zoals je rijbewijs, je medisch dossier, je verzekering, diploma’s of ieder ander soort dienst dat aan jouw identiteit gekoppeld is, kan de blockchain verifiëren. Het is vele malen praktischer dan de fysieke bewijzen die we nu nog vaak met ons mee dragen – in de vorm van pasjes.

De toepassingen liggen heel breed. Ter voorbeeld weer het rekeningrijden (in Smart Cities gekoppeld aan jouw account) en automatische betalingen voor GLW (gekoppeld aan jouw ‘huis’-paspoort). Denk ook aan persoonlijke ID’s voor toeristische evenementen zoals een WK.

Ieder persoon kan met deze Digital ID automatisch aanbevelingen krijgen voor hotels, restauranten en openbaar vervoer. Er kan hiermee bijvoorbeeld ook eenvoudig een extra touristenbelasting worden gevraagd voor iedere exorbitante aankoop.

De implementatie van dit concept in een eerste land staat gepland voor 2020.

Gerelateerde berichten

Waarom Mog Coin binnenkort kan verdubbelen

Timo Bruinsma

PEPE afgewezen op $0,00000920 en daalt vervolgens flink

Timo Bruinsma

AI doet voorspelling: Dit wordt de Solana koers op 1 augustus

Thanh Lanh Tran

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu