Blockchain Stories
Crypto Telegram, een zegen of een vloek?
Blog Memecoin

Crypto Telegram, een zegen of een vloek?

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Als je aan een normale Nederlandse burger vraagt met welk medium hij of zij berichten verstuurt, dan hoor je vrijwel altijd: “Whatsapp”. Doe je dat in een land als Noorwegen, dan is WhatsApp volstrekt onbekend en is de Facebook Messenger hét communicatieplatform.

Elke Chinees maakt op zijn beurt weer gebruik van WeChat. Communicatieplatformen zijn onmisbaar in de huidige moderne wereld. In cryptoland is dit precies hetzelfde.

Er gaat een wereld open

Je herkent het wellicht wel: iemand ziet dat jij géén WhatsApp gebruikt, en al gauw wordt Telegram onderwerp van gesprek. Die persoon vind het maar raar, dat ‘aparte’ medium voor crypto (wat-dat-ook-mag-zijn) gerelateerde zaken.

Een gefronste wenkbrauw en een paar vragende ogen blijven achter, en jij kan weer verder waar je mee bezig was: al je cryptochats bijhouden. Want ja, er valt constant wel iets te beleven.

Een ander moment dat veel cryptoholics zullen herkennen, was het moment dat je de eerste cryptochat in stapte. Via een beetje surfen op het internet kwam je ineens terecht bij Telegram. Je kende de app nog wel van de periode dat in Nederland heel eventjes populair was. Gebruiken deed je het echter nooit.

Een chat met allemaal mensen die wél snappen wat crypto (en in mindere mate blockchain) betekent. Een chat waarin je dag en nacht, bijna real-time, op de hoogte kunt blijven van alle pumps, dumps, nieuwtjes, charts, memes en ga zo maar door.

Telegram als een zegen

De eerste weken bleef jij je verbazen over alles wat er zich in dit onbekende wereldje afspeelt. Reddit, Bitcointalk en Discord zijn toch heel anders dan het fenomeen Telegram.

Het is overzichtelijk te gebruiken op je mobiel én desktop, door middel van bots kunnen nieuwtjes direct worden gedeeld en voor elk topic bestaat er wel een groepschat. Internationaal of gewoon in het Nederlands, shillgroepen of de Technische-Analyse-groepen, voor iedereen is er wel wat wils.

Samenhorigheid

Telegram is in de tijden van de groene kaarsen ongekend actief. Iedereen deelt zijn eigen onderzochte ‘hidden gems’ waar jij zonder er ook maar een kleine vorm van DYOR in mee gaat. In bullmarkten check je je Telegram (en je portfoliotickers) nog even snel voordat je gaat slapen, en het aantal groepen waarin je zit wordt razendsnel groter.

Wat is het toch een prachtig platform. Je leert mensen eerst van nickname kennen en op een gegeven moment spreek je ze ‘in het eggie’ op meet-ups. Het lijkt soms wel een sekte waarin je bij karakters van de gebruikers na verloop van tijd patronen gaat herkennen. Dat terwijl je deze personen nog nooit hebt gezien of gesproken.

Maar dit internet-karakter speelt ook vaak weer op als de rode percentages de chats binnenkomen. De Angst, Onzekerheid en Twijfel slaat toe en er komen flinke discussies en internet-rellen over kleine onenigheden of nuanceverschillen.

De FUD, want zo schijnen we dat te noemen, brandt los en wordt door een enkeling geprobeerd in de kiem te smoren. Heerlijke discussies laaien weer op om deze Fear, Uncertainty en Doubts weg te nemen en om te zetten in fundamentele praatjes en lange termijn visies.

Het heeft wel wat. Zo’n sekte aan geeks (want dat zijn wij nog steeds) die, terwijl ze met spaarcenten aan het klooien zijn, waar het even kan veel vrije tijd in Telegram stoppen. Het Telegrammen wordt een hobby, het checken van de berichtjes een routine.

Nog nooit was het zó makkelijk om het nieuws tot je te krijgen. Het is een zegen om in de chats aanwezig te zijn, en je zou deze chats ook niet willen en kunnen verlaten. Stel je eens voor, een maand zonder crypto.. Hoe kom je dat door?!

Telegram als een vloek

Dopamine.. Om maar even met de deur in huis te vallen. Doordat al de activiteit in deze chats eigenlijk best wel interessant is, geven je hersenen het stofje dopamine af.

Dit wordt ook wel het plezierhormoon genoemd. Normaal gesproken kunnen je hersenen dit prima onderdrukken. Onderzoeken wijzen echter uit dat dat bij bepaalde zaken niet altijd even makkelijk gaat: het wordt een verslaving.

Tijd om even weg te gaan van deze pessimistische zelfreflectie. Het platform Telegram an sich is een prima medium waarop je informatie tot je kunt vinden. Het platform heeft daardoor ook een keerzijde: bots. Deze bots worden nuttig ingezet om de bizar grote groepschats, die je eigenlijk alleen maar in Telegram ziet, schoon te houden.

Je kent het zelf wel: je probeert een constructieve on-topic link te delen, en binnen no-time sta je op de read-only modus. Op zich een prima feature die ingebouwd kan worden, maar er zijn ook negatieve bots.

Bots die je ook kunt zien als robots: accounts van mensen die door computers gegenereerd worden. Doordat Telegram zo toegankelijk is, maakt dit het voor de computer techneuten ook eenvoudig om nepaccounts aan te maken om daarmee de groepsaantallen te boosten. Gigantisch irritant om bij elke nieuwe roBots in de chat een ‘welkom-lees-de-regels’ pop-up te van het welkomsbot te krijgen.

Gebrek aan samenhorigheid

Er zijn ook al heel wat internetfitties uitgepraat. Iemand die té veel hetzelfde onderwerp aan kaart, een admin die té strikt is of gewoon een k*tdag in de charts. Al gauw komen frustraties omhoog bij ons internetleger en deze zelfde discussies komen ook met regelmaat terug.

Maar ondanks de aanwezige negatieve aspecten van Telegram is er geen reden om hiervan weg te lopen. Dopamine… Ondanks dat we allemaal enkele maanden in een bearmarkt hebbeng gezeten, hebben we nog geen reden gevonden om Telegram achter ons te laten.

Het is wachten op die nieuwe bullmarkt, waarin er nog meer tijd opgeslurpt gaat worden. Iedereen wordt nog meer actief en er komt weer meer eensgezindheid. Telegram, het lijkt wel dat je er niet vanaf komt, ongeacht het getij van de markt. Eb of vloed, bear of bull, Telegram zal er blijven.

Telegram versus mijzelf

Het bovenstaande zal ongetwijfeld herkenbaar zijn. Telegram levert een cryptofanaat veel op, maar het levert ook veel in. Om het, naast irritaties en afleiding, nog maar niet over de (verspilde) tijd te hebben.

Staan al je chats op mute of krijg je alles binnen op je scherm? Heb je de desktop app open staan als je aan het werk bent, of sluit je je volledig af om je te focussen op de taken die je moet doen? Ga je wel eens uít chats in plaats van enkel nieuwe groepen te joinen? Is je houding in de chats constructief of ben je er meer voor de loze praatjes met veel meme’s en gifjes?

Het is ieders recht om dit zelf te bepalen. Echter kan het wel eens goed zijn om met (wat bezinning) een pas op de plaats te maken. Even kijken waar je al je tijd aan besteedt en op welke manier je je gedraagt. Het kan goed zijn dat Telegram verdwijnt en dat er een geschikte medium naar boven komt.

Het kan goed zijn dat er bij een volgende bullmarkt weer gigantische groei in ledenaantallen zullen komen. Bedenk je dan nu alvast of je hier weer helemaal in op gaat, of dat je vast gaat oefenen om je dopamine onder controle te krijgen. Het is aan jezelf en niemand anders.

Mocht je deze uitdaging graag aan willen gaan, join dan ook onze BlockchainStories Telegram-chat. Zie het als een groepje lotgenoten, zie het als een chat met inhoudt. Wat in iedereen voor iedereen geldt: wees welkom! Wil je graag meer colums zien? Laat het ons weten in de chats. Voor de liefhebber hebben we bijvoorbeeld ook een opinie gegeven over de toekomst van blockchain in het algemeen.

Gerelateerde berichten

Pepe prijsvoorspelling: kan het bullish sentiment omkeren?

Timo Bruinsma

BONK koers met ruim 20% gedaald: is dit het moment om te kopen?

Scott

GameStop prijs daalt 50% in een week tijd en gaat verder dalen

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu