Blockchain Stories
Image default
Nieuws

De VAE omarmt de toekomst met de lancering van een digitale Dirham

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zetten een grote stap richting de toekomst van financiën met de aankondiging van de voorbereiding op de uitrol van een Central Bank Digital Currency (CBDC) voor zowel retail- als groothandelsgebruik. Deze ontwikkeling, aangekondigd door de Central Bank of UAE (CBUAE), markeert een belangrijk moment in de digitale transformatie van het land.

Partnerschap voor technologische vooruitgang

De CBUAE heeft de handen ineengeslagen met R3 en G42 Cloud, toonaangevende bedrijven op het gebied van digitale infrastructuur en technologie, om de digitale dirham te realiseren. Deze samenwerking, officieel van start gegaan tijdens een ceremonie op 23 maart, belooft de technologische basis te leggen voor de effectieve implementatie van de digitale valuta.

Als onderdeel van het Financial Infrastructure Transformation (FIT) Programma omvat de eerste fase van de CBDC-implementatie drie essentiële “pijlers” die in de komende 12 tot 15 maanden zullen worden opgezet. Dit ambitieuze initiatief weerspiegelt de inzet van de VAE om een leider te zijn in de wereld van digitale financiën.

Grensoverschrijdende efficiëntie via mBridge

Een sleutelaspect van de digitale dirham is de mBridge-software, die de weg vrijmaakt voor realtime grensoverschrijdende transacties en het afwikkelen van internationale handel vergemakkelijkt. In een baanbrekende beweging voltooide de centrale bank haar eerste transactie met de digitale dirham en de Chinese digitale yuan, een mijlpaal in de wereld van internationale financiële transacties.

Een voorbereiding op de getokeniseerde toekomst

De introductie van de digitale dirham is meer dan een upgrade van het betalingssysteem; het is een voorbereiding op een toekomst waarin blockchain-technologie en getokeniseerde activa een centrale rol spelen in zowel financiële als niet-financiële interacties. De CBUAE benadrukt dat deze stap niet alleen de digitale transformatie van de VAE zal versnellen, maar ook zal bijdragen aan een grotere financiële inclusie en de overgang naar een cashloze samenleving.

De lancering van de digitale dirham door de VAE is een teken van het groeiende besef van de potentie van digitale valuta om het financiële landschap te hervormen. Terwijl de wereld toekijkt, zet de VAE belangrijke stappen naar een efficiënter, inclusiever en digitaal geoptimaliseerd financieel systeem.

De opkomst van CBDC’s als wereldwijde trend

De Verenigde Arabische Emiraten zijn niet de enige die de potentie van CBDC’s erkennen. Over de hele wereld zijn centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank (ECB), actief bezig met het onderzoeken en ontwikkelen van hun eigen CBDC’s. Deze wereldwijde trend weerspiegelt een groeiende interesse in het benutten van blockchain-technologie om financiële systemen efficiënter, transparanter en toegankelijker te maken. De ECB verkent bijvoorbeeld de mogelijkheden van een digitale euro, gericht op het versterken van het betalingssysteem in Europa en het bieden van een alternatief voor privaat uitgegeven digitale valuta.

Deze mondiale beweging naar digitale valuta’s van centrale banken markeert een nieuw tijdperk in de financiële wereld, waarin digitalisering en innovatie de kern vormen van economische vooruitgang.

De Invloed van CBDC’s op de cryptomarkt

De opkomst van CBDC’s kan aanzienlijke implicaties hebben voor de bestaande cryptomarkt. Aan de ene kant kunnen CBDC’s dienen als een brug tussen de traditionele financiële wereld en de wereld van cryptocurrencies, waardoor meer mensen blootgesteld worden aan de mogelijkheden van digitale valuta. Dit kan op zijn beurt de adoptie en acceptatie van cryptocurrencies als geheel stimuleren.

Aan de andere kant kunnen CBDC’s concurreren met bestaande niet-gouvernementele digitale valuta, vooral op het gebied van dagelijkse transacties en betalingen. Het is echter waarschijnlijk dat cryptocurrencies zoals Bitcoin, die dienen als een opslag van waarde of ‘digitaal goud’, naast CBDC’s zullen blijven bestaan, aangezien ze unieke eigenschappen bieden die niet gemakkelijk door CBDC’s kunnen worden gerepliceerd.

De relatie tussen CBDC’s en bestaande cryptocurrencies zal afhangen van de manier waarop regelgevende kaders worden ontwikkeld en hoe beide systemen elkaar kunnen aanvullen in plaats van ondermijnen, waardoor een meer inclusief en gediversifieerd financieel ecosysteem ontstaat.

Gerelateerde artikelen

Thaise SEC blokkeert crypto platforms zonder vergunning

Marijn van Leeuwen

Bitcoin transactiekosten dalen weer na Bitcoin halving

Thanh Lanh Tran

FTX gaat door met verkoop van vergrendelde SOL tokens via veiling

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer