Blockchain Stories
Image default
Nieuws Regulatie

Cryptobedrijven kunnen vanaf vandaag een vergunning aanvragen bij de AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) meldt dat aanbieders van cryptodiensten (CASP’s) vanaf vandaag, 22 april 2024, officieel een vergunningsaanvraag kunnen indienen. Deze CASP vergunningsaanvraag staat in lijn met de eerder goedgekeurde cryptowet, waarbij toezichthouders zich moeten houden de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR).

Deze wet is op Europees niveau en moet zorgen voor betere en duidelijkere regelgeving voor cryptobedrijven in Europa. De MiCAR treedt in werking vanaf 30 december 2024.

Bij een goedkeuring van een CASP kan de vergunning of notificatie vanaf 30 december worden gebruikt. Zonder CASP vergunning mag een bedrijf binnen de EU geen cryptodiensten aanbieden.

Transitieperiode voor cryptobedrijven

Met de nieuwe regelgeving in zicht, biedt de AFM ook een transitieperiode voor bestaande crypto dienstverleners, denk aan Bitvavo en Coinmerce. Zij hebben tot 30 juni 2025 de tijd om hun bedrijfsvoering aan te passen naar de MiCAR vereisten. De invoering van de MiCAR staat al een geruime tijd op de planning en de meeste crypto bedrijven zullen hun processen al aan het aanscherpen zijn.

Voor crypto bedrijven die hun vergunningsproces willen vergemakkelijken, biedt de AFM een pre-scanprocedure aan. Deze procedure is bedoeld om de aanvraag efficiënter te laten verlopen en zorgt voor een beter wederzijds begrip van de vereisten.

In 2020 moesten cryptobedrijven zich registreren bij De Nederlandsche Bank (DNB), dit bracht hoge kosten met zich mee. Welke later gedeeltelijk, via de rechter, terugbetaald zouden worden.

De registratie bij DNB zorgde ervoor dat sommige cryptobedrijven moesten stoppen door de hoge kosten (Litebit) of Nederland moesten verlaten Binance en Deribit.

Een regelgeving op Europees niveau zou kunnen betekenen dat bepaalde cryptopartijen weer terug kunnen komen naar Nederland.

Gerelateerde artikelen

Erfgenaam van Cartier-sieraden gearresteerd voor het witwassen van drugsgeld met USDT

Wanisha Balak

Bitcoin koers stijgt naar $61,500, positieve reactie op zwakke werkgelegenheidscijfers

Thanh Lanh Tran

Amerikaanse senator roept president Joe Biden op om Iran te stoppen met mining

Wanisha Balak

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer