Blockchain Stories
Een nieuw hoofdstuk voor cryptocurrency in Venezuela
Nieuws

Een nieuw hoofdstuk voor cryptocurrency in Venezuela

Venezuela maakt zich klaar om sneller over te stappen op cryptocurrencies nu de Verenigde Staten opnieuw oliesancties tegen het land invoeren.

Volgens Reuters wil het door de staat gerunde oliebedrijf PDVSA het gebruik van digitaal geld vergroten bij de export van ruwe olie en brandstoffen.

Problemen voor het land 

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft onlangs aan de klanten en leveranciers van PDVSA gevraagd om uiterlijk op 31 mei te stoppen met hun activiteiten onder de algemene vergunningen. 

Dat geldt voor degene die niet werd vernieuwd vanwege het ontbreken van verkiezings hervormingen. 

Dit zal het moeilijker maken voor Venezuela om zijn olieproductie en -export te verhogen. Dit, omdat bedrijven aparte toestemming van de Verenigde Staten nodig zullen hebben om zaken te doen met het land.

PDVSA verplaatst geleidelijk haar olieverkopen naar de stablecoin USDT, ook bekend als Tether. 

De terugkeer van oliesancties versnelt deze overgang. Het is een strategie gericht op het verminderen van het risico dat de opbrengsten van de verkoop worden bevroren op buitenlandse bankrekeningen. Dit als gevolg van de maatregelen.

“We hebben verschillende valuta’s op basis van wat in de contracten staat,” vertelde de Venezolaanse olieminister Pedro Tellechea aan Reuters. Daaraan toevoegend dat digitale valuta’s de voorkeur betaling kunnen zijn in sommige contracten.

Het gebruik van cryptocurrency 

De Amerikaanse dollar is nog steeds de favoriete valuta voor transacties op de wereldwijde oliemarkt. Toch beginnen sommige landen langzaam cryptocurrencies te gebruiken voor betalingen. 

Vorig jaar raakte PDVSA betrokken bij een corruptieschandaal. Dat nadat ongeveer $21 miljard aan onverklaarde claims voor olie-exporten werden ontdekt. Ze waren deels gerelateerd aan eerdere transacties met andere cryptocurrencies.

Onder leiding van Tellechea, die het ministerie van olie van Venezuela overnam na een schandaal, namen de olie-exporten van het land toe. 

Dankzij Amerikaanse licenties bereikten de exporten in maart 900.000 vaten per dag. Dat is het hoogste niveau in de afgelopen vier jaar.

Tegen het einde van het eerste kwartaal verplaatste PDVSA veel swapvrije spotolie-deals naar een contractmodel. Hierbij moest voor elke lading de helft van de waarde vooraf in USDT worden betaald. 

PDVSA vereist nu ook dat elke nieuwe klant die olie wil kopen, een cryptocurrency in een digitale wallet heeft. 

Het komt erop neer dat ook een land als Venezuela hier de impact van voelt. Dit is ook niet de eerste keer dat inwoners te maken krijgen met het gebruik van cryptocurrencies. 

Gerelateerde artikelen

FLOKI stijgt 17% en doet later vandaag een belangrijke aankondiging

Thanh Lanh Tran

Crypto trader deelt inkoop- en verkoopmoment van zijn Avalanche positie

Thanh Lanh Tran

Zuid-Korea aangespoord om VS te volgen op het gebied van crypto ETFs

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer