Blockchain Stories
Is het gunstig voor bitcoin? Mogelijk weer moeilijkheden voor Amerikaanse banken
Bitcoin Nieuws

Is het gunstig voor bitcoin? Mogelijk weer moeilijkheden voor Amerikaanse banken

Het is gemakkelijk over het hoofd te zien, maar de nasleep van de financiële onrust in de Amerikaanse banksector van maart 2023 kan nog steeds voortduren. Recente gegevens wijzen erop dat commerciële banken in de Verenigde Staten nog steeds aanzienlijke latente verliezen torsen. In het laatste kwartaal van 2023 bedroeg het cumulatieve bedrag hierdoor 478 miljard dollar.

Zijn we klaar voor een reeks nieuwe bankinstortingen? En welke implicaties heeft dit voor de prijs van bitcoin (BTC)?

Falen Amerikaanse banken massaal?

Latente verliezen zijn potentiële verliezen die nog niet gerealiseerd zijn. Dit betreft activa die zijn verworven, voornamelijk Amerikaanse overheidsobligaties. Deze zijn door de verhoging van de rentetarieven door de Amerikaanse centrale bank aanzienlijk in waarde zijn gedaald. Deze overheidsobligaties zijn nog niet afgestoten, waardoor het verlies nog niet gerealiseerd is.

Stel je voor dat je bitcoin koopt en vasthoudt, zelfs wanneer je investering aanzienlijke verliezen vertoont. Deze omstandigheden leidden tot een paniek onder de spaarders in maart 2023. Ondertussen resulteerde het gebeuren in het faillissement van diverse Amerikaanse banken. 

In maart 2024 kwam er een einde aan het Bank Term Funding Program (BTFP) van de Amerikaanse centrale bank. Dat was met name bedoeld om commerciële banken te ondersteunen. Hierdoor moeten ze nu alternatieve methoden vinden om aan liquide middelen te komen. Dit kan mogelijk resulteren in onverwachte meldingen in de komende tijd over nieuwe Amerikaanse banken die moeilijkheden ondervinden.

Hoe zal dit de bitcoinprijs beïnvloeden?

Het faillissement van Amerikaanse banken in maart 2023 had een zeer positieve invloed op de waarde van bitcoin. Veel beleggers leken te beseffen dat traditionele banken niet langer een veilige haven voor hun kapitaal boden, en zochten daarom naar alternatieven zoals bitcoin om zich te beschermen tegen financiële tegenslagen.

Een bijkomende factor achter de toename van bitcoin is dat de steun van de Amerikaanse centrale bank aan commerciële banken feitelijk neerkomt op het opnieuw activeren van de geldpersen. Het is ook mogelijk dat beleggers ervoor kiezen om Amerikaanse dollars in te ruilen voor bitcoin, waardoor de waarde van de dollar afneemt.

Als er in de toekomst opnieuw banken in de problemen komen, zou dat wellicht een nieuwe impuls kunnen geven aan de huidige stijgende trend van de bitcoinprijs. Er is behoefte aan een nieuwe impuls, omdat de optimisten moeite hebben om het gunstige momentum van het begin van 2024 te herstellen.

Gerelateerde artikelen

Ethereum analyse, hoe ETF zorgt dat ETH naar $4.5K gaat

Timo Bruinsel

Polkadot probeert nieuw leven in te blazen, is $10 haalbaar?

Timo Bruinsel

XRP kopen vergelijkbaar met investeren in Apple Google Tesla

Mike Schonewille

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer