Blockchain Stories
Problemen met het Bitcoin mining netwerk: “Gevaarlijk gecentraliseerd”
Bitcoin Blockchain Nieuws

Problemen met het Bitcoin mining netwerk: “Gevaarlijk gecentraliseerd”

Het gaat niet goed met het Bitcoin mining netwerk. Volgens een recent onderzoek van BitMEX, waar vooral inzichte van Bitcoin-analist Alex Bergeron aangehaald worden, wordt 47% van de hashrate van het netwerk door één instelling gecontroleerd wordt. 

Dit is een aanzienlijke verschuiving in de concentratie van het netwerk. Uiteindelijk kan dit resulteren in een oligopolistische (verdeeld over een klein aantal instellingen) markt. 

Centralisatie van uitbetaling

Bitcoin-analist Alex Bergeron heeft zich al eerder over centralisatie van de Bitcoin uitgesproken. Nu benadrukt hij dat de trend hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt wordt doordat mining pools de uitbetaling steeds vaker centraliseren om de variantie te verminderen. 

Deze aanpassingen maken pools een stuk aantrekkelijker en dominanter op de markt. Voor kleine miners wordt het steeds aantrekkelijker om zich bij een pool aan te sluiten, waardoor ook onder de miners centralisatie plaatvindt. 

De centralisatie van de uitbetaling wordt ondersteund door Mononautical op X (Twitter):

Hieruit blijkt dat grote mining pools, waaronder F2Pool, Binance Pool en AntPool de Coinbase accounts laten beheren door één beheerder. Deze beheerder is hierdoor in handen van 47% van de hashrates. 

Waarom gaat het zo slecht met het Bitcoin mining netwerk?

In de research van BitMEX hebben ze de inzichten van Bergeron en Mononautical uitgebreid. Volgens BitMEX is er ongeveer $ 20 miljoen nodig om een verbeterde variantie te krijgen. Dit is een relatief klein bedrag als je kijkt naar de enorme omvang van het Bitcoin mining netwerk. 

Het bijzondere aan deze bevindingen is dat het suggereert dat de centralisatie helemaal niet voortkomt uit inkomstenverschillen tussen pools. Om dit te onderbouwen, heeft BitMEX een model van een grootschalige Bitcoin mining pool geconstrueerd. 

Het model van BitMEX

Het model is flink vereenvoudigd, maar maakt gebruik van verschillende theorieën om dagelijkse Bitcoin mining activiteiten te voorspellen. Hiermee onderzoeken ze hoe de betaalbaarheid van een reserve fund in verhouding staat met de verschillende niveaus van hashrate deelname. 

BitMEX laat hierover het volgende weten:

“Onze simulaties laten zien dat met een initieel reservefonds van 300 tot 400 Bitcoins een mining operatie over een jaar economisch levensvatbaar kan blijven, zelfs als de omstandigheden ongunstig zijn.”

De resultaten laten zien dat hoewel een grotere pool met een groot aandeel van de hashrate een groter fonds nodig heeft om de activiteiten te financeren, het totale benodigde kapitaal nog steeds binnen redelijke grenzen valt voor de grote spelers in de sector. 

Het effect van de centralisatie op de markt

De implicaties van centralisatie op de Bitcoin markt zijn enorm. De controle van bijna de helft van de hashrate is in handen van één instelling. Dit daagt niet alleen het belangrijke ethische principe van decentralisatie van de Bitcoin uit, maar brengt ook nieuwe risico’s aan tafel. 

Zo is het beveiligen van het netwerk hierdoor lastiger, wordt prijsmanipulatie makkelijker en wordt de integriteit van de verificatieprocessen verminderd. Kortom, de voordelen van de Bitcoin worden door centralisatie van de hashrates flink verminderd of compleet teniet gedaan. 

Het onderzoek biedt de ruimte voor een kritische discussie in de Bitcoin gemeenschap. BitMEX laat hier het volgende over weten:

“Dit niveau van centralisatie kan als een tweesnijdend zwaard werken. Hoewel het kan bijdragen aan de economische efficiëntie en stabiliteit van mijnbouwactiviteiten, plaatst het ook een enorme hoeveelheid macht in de handen van enkelen, waardoor mogelijk het vertrouwen en de gedecentraliseerde aard waarop Bitcoin is gebouwd wordt ondermijnd.”

Hoe moet het nu verder?

Naarmate de discussie zich verder ontvouwt, zien we dat er niet alleen gekeken moet worden naar economische en operationele problemen. Er is een groter groeiende roep om voor hervorming binnen het Bitcoin mining netwerk in te zetten, gericht op het voorkomen van centralisatie en het waarborgen van de integriteit van het Bitcoin netwerk, zowel op korte als lange termijn. 

Het aanpakken van deze ethische, economische en operationele problemen zal medewerking vereisen van alle betrokkenen. Denk daarbij aan miners, ontwikkelaars en toezichthouders. 

Er is gelukkig ook een keerzijde, laat BitMEX weten:

“Het positieve nieuws is dat het kapitaalniveau dat een poolexploitant nodig heeft om de impact van geluk te verzachten niet zo groot is als sommige mensen misschien denken, misschien rond de $20 miljoen tot $40 miljoen. Hoewel het probleem een ​​probleem is, hoeft het dus niet van cruciaal belang te zijn. Deze kwestie hoeft niet de enige fundamentele langetermijnoorzaak is van deze ogenschijnlijke monopolistische structuur.”

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde artikelen

Ethereum analyse, hoe ETF zorgt dat ETH naar $4.5K gaat

Timo Bruinsel

Polkadot probeert nieuw leven in te blazen, is $10 haalbaar?

Timo Bruinsel

XRP kopen vergelijkbaar met investeren in Apple Google Tesla

Mike Schonewille

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer