Blockchain Stories
Ethereum noteert laagste gas fee sinds 2020
Ethereum Nieuws

Ethereum noteert laagste gas fee sinds 2020

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Op 10 mei heeft het Ethereum-netwerk een aanzienlijke daling van de gasprijzen ervaren, met een gemiddelde van slechts 6 Gwei. Dit was het laagste niveau sinds januari 2020 volgens Etherscan. 

Deze ontwikkeling heeft geleid tot een toename van Ethereum gebruikers die kiezen voor goedkopere on chain transacties. Maar wat betekenen deze lage kosten op de lange termijn?

Dramatische daling van ethereum gas fees

Analisten wijten de daling van de gasprijzen aan een combinatie van factoren, waaronder de recente Cancun-Deneb upgrade, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de optimalisatie van het Ethereum netwerk.

De daling van de gas fee valt samen met een algemene daling van de crypto markt, wat invloed heeft gehad op de gebruiksstatistieken. Dit heeft ertoe geleid dat Ethereum zelfs zijn deflatoire status tijdelijk heeft opgegeven.

Voorheen kostte een simpele transactie via het Ethereum netwerk vaak rond de $5. Door de verlaging van de Gwei zijn deze kosten gedaald naar ongeveer $2, waardoor het veel toegankelijker wordt om crypto aan te schaffen.

Voordeel voor NFT

Ook het minten van non-fungible tokens (NFT’s) is aanzienlijk goedkoper geworden. Wat eens een populaire, maar dure optie was, is nu voordeliger met huidige kosten rond de $9.

Volgens BitInfoCharts zijn de laatste vergelijkbare gasprijzen van november 2023, waarbij een daling van 93% in transactiekosten is geconstateerd. Hierbij zij we inmiddels van een piek van $30 naar de huidige gemiddelde van $2 gegaan.

Zullen de lage kosten aanhouden?

Upgrades aan het Ethereum netwerk zijn bedoeld om transacties efficiënter te maken zonder de beveiliging van het netwerk in gevaar te brengen. De daling van de gasprijzen heeft waarschijnlijk een positief effect voor gebruikers, omdat ze nu tegen veel lagere kosten gebruik kunnen maken van het netwerk.

Martin Köppelman, medeoprichter van Gnosis, twijfelt echter of deze trend duurzaam is. Hij suggereert dat bijna nul fees een gebrek aan vraag naar blokruimte aangeven, wat potentieel hogere kosten in de toekomst zou kunnen oproepen.

Impact op miners en decentralisatie

Aan de andere kant zorgt de daling van de gasprijzen voor verminderde winstgevendheid voor miners die van het Ethereum netwerk gebruikmaken. Dit kan leiden tot een situatie waarin grote spelers, zoals whales, de blokruimte kunnen domineren, wat de decentralisatie van het netwerk kan belemmeren.

Hoewel de huidige lage kosten gunstig zijn op korte termijn, blijft het de vraag of deze duurzaam zijn. Ervaring leert dat na verloop van tijd de prijzen weer kunnen stijgen.

Deze aanzienlijke daling van de Ethereum gasprijzen maakt het netwerk toegankelijker voor alledaagse gebruikers en ontwikkelaars, wat nieuwe projecten kan aantrekken en verdere innovatie binnen het Ethereum ecosysteem kan stimuleren. Echter, de lange termijn kosten van deze lage kosten blijft een punt van discussie. Daarbij is het ook interessant wat het gaat doen met de ETH koers.

Blijf altijd op de hoogte van het laatste crypto nieuws via Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis Ethereum

Jouw cryptoavontuur starten met €10 gratis Ether? In samenwerking met Bitvavo mogen wij vandaag 10 euro aan gratis Ethereum of een andere crypto weggeven aan onze lezers. 

Maak via onderstaande knop een account aan en je ontvangt een welkomstbonus van 10 euro. Ook handel je de eerste €10.000 helemaal gratis (t.w.v. €25).

Gerelateerde berichten

Memecoins keren de bearish markttrend om

Scott

Whales momenteel actief in de memecoin markt

Timo Bruinsma

Uniek: Donald Trump woont mogelijk een crypto conventie bij

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu