Blockchain Stories
FTX update: Partij ontvangt claim, gevaar voor kleine partijen
Crypto Exchange Nieuws

FTX update: Partij ontvangt claim, gevaar voor kleine partijen

Er is een belangrijke update in de FTX faillissement zaak: Eén schuldeiser heeft een grote claim ontvangen. Dit moet de zaak vereenvoudigen, maar het levert wel gevaar op voor de kleine schuldeisers. 

De stap maakt deel uit van de Chapter 11 faillissementsprocedure van de FTX. Het is de bedoeling dat dit het proces gaat stroomlijnen, maar er zijn wel risico’s voor de kleine schuldeisers. 

Enkele schuldeiser ontvangt een grote claim

Een aanzienlijke claim die tegen FTX EU werd gehouden, is toegewezen aan een enkele schuldeiser, genaamd FTXCreditor, laat de Amerikaanse Bankruptcy Court for the District of Delaware weten. 

De overdracht voldoet aan de ‘Federal Rules of Bankruptcy Procedure’, in het bijzonder de Rule 3001(e)(2). Deze regel heeft betrekken op de overdracht van vorderingen. In deze context staat in de documenten:

“De verkoper doet hierbij afstand van alle kennisgevings- of hoorzittingsvereisten opgelegd door Rule 3001 van de Federal Rules of Bankruptcy Procedure, en bepaalt dat een bevel kan worden ingevoerd ter erkenning van dit bewijs van de overdracht van de claims als een onvoorwaardelijke overdracht en de Koper als de geldige eigenaar van de claim.”

Kortom, de verklaring onderstreept de wettelijke basis voor de overdracht en eliminatie van typische procedurele vereisten om het proces te versnellen. Het doel hiervan is het verminderen van administratieve lasten van het beheer van meerdere claims door deze via één schuldeiser te laten lopen. 

Zorgen voor kleine schuldeisers

Ondanks dat het de zaak kan versnellen, zorgt het ook voor veel zorgen voor de kleinere schuldeisers. Aangezien alle claims via één instelling geregeld worden, is er een risico dat de kleinere partijen worden gemarginaliseerd en een lagere of minder gunstige schikking ontvangen in vergelijking met de grotere crediteuren. 

De identiteit van de overdragende partij blijft ook geheim, wat de zaak een laag intransparantie geeft. In de officiële verklaring wordt het volgende gezegd over deze anonimiteit:

“Om de identiteit van de overdragende partij te beschermen, heeft de overnemende partij de naam of het adres van de overdragende partij niet bekendgemaakt, en heeft hij het ondertekende bewijs van overdracht niet bij deze kennisgeving van overdracht van claim toegevoegd.”

Het gebrek aan transparantie in de zaak kan leiden tot grote zorgen over de eerlijkheid en integriteit van het proces, met name in termen van mogelijke manipulatie. 

Het dramatische faillissement van FTX

In november 2022 ging de FTX op een dramatische manier failliet. De gevolgen van dit faillissement blijven crediteurs tot op de dag van vandaag tergen, maar het heeft wel geleid tot een strenger toezicht op de crypto markt in de Verenigde Staten. 

In maart is de oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried, veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf nadat hij op grote schaal fraude heeft gepleegd. Het is voor de gedupeerden van de zaak een belangrijke vooruitgang, maar het is nog maar de vraag of het ook een goede vooruitgang gaat zijn of dat dit alleen maar negatief is voor de kleine schuldeisers. 

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde artikelen

Ethereum analyse, hoe ETF zorgt dat ETH naar $4.5K gaat

Timo Bruinsel

Polkadot probeert nieuw leven in te blazen, is $10 haalbaar?

Timo Bruinsel

XRP kopen vergelijkbaar met investeren in Apple Google Tesla

Mike Schonewille

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer