Blockchain Stories
De impact van stijgende shortposities op de koers van ADA
Altcoin Nieuws Technische Analyse

De impact van stijgende shortposities op de koers van ADA

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Cardano (Ticker: ADA) heeft in de afgelopen maand een prijsdaling van 21% ervaren, wat heeft geleid tot een toename in de vraag naar shortposities onder de deelnemers in de futuresmarkt. 

Volgens gegevens van Santiment zag ADA op 19 juni zijn meest opvallende verhouding tussen short- en longposities sinds september 2023.

Funding Rate en marktverwachtingen

ADA sloot op 19 juni af met een funding rate van -0,00310%. Hoewel deze nog steeds negatief was, bedroeg die op het moment van schrijven -0,0080%. 

image 145
Bron: Santiment

Funding rates worden gebruikt bij futures contracten om ervoor te zorgen dat de contractprijs dicht bij de spotprijs blijft. Wanneer de funding rate van een asset positief is, ligt de contractprijs hoger dan de spotprijs en houden meer traders longposities aan. 

Wanneer de funding rate van een asset negatief is, houden meer traders shortposities aan. Dit betekent dat meer traders verwachten dat de prijs van ADA zal dalen dan dat er traders zijn die de asset kopen met de verwachting deze tegen een hogere prijs te verkopen.

Long traders zijn slachtoffers op dit moment

In een post op X merkte Santiment op dat de toename in shortposities van ADA een keerzijde kan hebben. Zo zei Santiment het volgende: 

Dit is een goed teken voor geduldige bulls, omdat geliquideerde shorts effectief kunnen fungeren als ‘raketbrandstof’ voor aanhoudende prijsstijgingen.

Bron: Santiment

Dit moet echter nog gebeuren. Tot nu toe zijn er meer long liquidaties geweest dan short liquidaties terwijl de ADA koers nieuwe dieptepunten bereikt. Op 18 juni bedroegen de long liquidaties van ADA bijvoorbeeld $2,85 miljoen, het hoogste bedrag op een enkele dag sinds 13 april, volgens gegevens van Coinglass.

In de derivatenmarkt van een asset worden trades geliquideerd wanneer de positie van een trader gedwongen wordt gesloten vanwege onvoldoende fondsen om deze te onderhouden. 

Long liquidaties gebeuren wanneer de waarde van een asset onverwacht daalt, waardoor traders met open posities ten gunste van een prijs rally moeten uitstappen.

ADA verkopers hebben de overhand in de huidige markt

De prijs van ADA kan blijven dalen naarmate de vraag naar de altcoin blijft afnemen. Naar aanleiding van onze analyse zagen we dat de Relative Strength Index (RSI) van ADA 33,50 was. 

image 146
Bron: Santiment

Deze belangrijke momentum indicator meet de overbought- en oversold condities van een asset door de prijsveranderingen bij te houden. Het varieert van 0 tot 100, waarbij waarden boven de 70 aangeven dat de asset overbought is en waarschijnlijk een prijscorrectie zal ondergaan. 

Waarden onder de 30 suggereren daarentegen dat het asset oversold is en mogelijk binnenkort een herstel zal ervaren. Met een RSI van 33,50 bevestigde ADA dat de verkoopdruk de koop activiteit onder marktdeelnemers overtrof. Als de dalende trend aanhoudt, kan ADA dalen tot $0,35.

image 146 1
Bron: TradingView

Dit scenario zal ongeldig worden als de bullish bias ten opzichte van de coin sterk toeneemt en de vraag stijgt. Mocht dit gebeuren, dan kan de coin rallyen naar $0,41.

Wil jij altijd op de hoogte blijven van het laatste crypto nieuws? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang $40 gratis bij Bybit

Bybit powered by SATOS biedt nieuwe traders 10% korting op de handelskosten en een bonus tot wel $40 (ongeveer €37). Bybit werkt samen met SATOS welke een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) heeft. 

Om aanspraak te maken op de $40 is een storting van minimaal $400 vereist. Bij een storting van minimaal $100 ontvang je $20 (ongeveer €18,50). Alle gebruikers ontvangen de 10% korting op de handelskosten.

Bybit heeft wereldwijd meer dan 30 miljoen gebruikers. Registreer een account via onderstaande knop en profiteer van de welkomstbonus.

Gerelateerde berichten

XRP koers stijgt 9%: Dit zijn de mogelijke redenen voor de stijging

Thanh Lanh Tran

Waarom Mog Coin binnenkort kan verdubbelen

Timo Bruinsma

PEPE afgewezen op $0,00000920 en daalt vervolgens flink

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu