Blockchain Stories
Italië gaat nieuwe cryptoregels ter voorbereiding van MiCA introduceren
Nieuws Regulatie

Italië gaat nieuwe cryptoregels ter voorbereiding van MiCA introduceren

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Italië komt met nieuwe regels voor de regulering van cryptovaluta onder de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) wet. Deze richtlijnen zijn bedoeld om financiële stabiliteit te waarborgen, innovatie te bevorderen en consumenten te beschermen door duidelijke regels te stellen voor digitale activa in heel Europa. Ook in Nederland is de AFM hier druk mee bezig.

Innovatie en consumentenbescherming centraal

Gouverneur Fabio Panetta van de Bank van Italië gaat de exacte regels binnenkort bekendmaken, vertelde hij tijdens een toespraak bij de Italian Banking Association (ABI). Hij benadrukte het belang van electronic money tokens (EMT’s) en asset-reference tokens (ART’s).

EMT’s zijn gekoppeld aan één officiële valuta en bieden stabiliteit en betrouwbaarheid voor betalingen. ART’s, daarentegen, worden ondersteund door meerdere activa en zijn volatieler, maar nuttig in specifieke contexten. Deze nieuwe richtlijnen bieden een helder wettelijk kader voor beide soorten tokens.

De nieuwe Italiaanse richtlijnen zijn in lijn met Europese standaarden en vormen een belangrijke stap. MiCA is de eerste EU regelgeving voor crypto activa en biedt juridische duidelijkheid door digitale activa te categoriseren en specifieke regels te stellen. Dit helpt om inconsistenties in regelgeving tussen EU lidstaten te voorkomen.

MiCA pakt verschillende uitdagingen aan, zoals het garanderen van eerlijke concurrentie voor cryptobedrijven en het bestrijden van frauduleuze activiteiten. De belangrijkste doelen zijn het beschermen van investeerders, het voorkomen van fraude en het naleven van anti-witwas en financiële regels.

Grote impact op de financiële sector

De financiële sector volgt deze nieuwe richtlijnen nauwgezet. Grote crypto bedrijven, zoals Binance, passen hun diensten al aan om te voldoen aan de nieuwe regels. Eerder moest Binance Nederland en andere Europese landen verlaten, de nieuwe regels kunnen mogelijk een langverwachte terugkeer van Binance betekenen.

Ook andere crypto exchanges zouden hun diensten weer kunnen starten in alle Europese landen als zij zich houden aan de gestelde MiCA regels.

Fabio Panetta uitte kritiek op Bitcoin en Ethereum, die hij “niet-ondersteunde” cryptovaluta noemde, zonder intrinsieke waarde. Hij waarschuwde dat de belangrijkste doelstelling van cryptobeleggers vaak is om hun activa tegen hogere prijzen te verkopen, en benadrukte dat ze mogelijk belastingen of regels tegen witwassen en terrorismefinanciering proberen te ontwijken.

De Italiaanse overheid is ook van plan om het toezicht op cryptomarkten te verscherpen, met boetes voor overtredingen variërend van 5.000 tot 5 miljoen euro. Deze maatregelen zijn bedoeld om marktmanipulatie en handel met voorkennis tegen te gaan.

Volg ons op Google Nieuws om altijd op de hoogte te blijven van het laatste cryptocurrency nieuws.

Ontvang tijdelijk tot €50 gratis Bitcoin bij OKX

OKX heeft recent haar exchange en Web3 wallet in Nederland gelanceerd en om dit te vieren kunnen alle nieuwe Nederlandse gebruikers tot wel €50 aan gratis Bitcoin claimen

Bij OKX handel je in meer dan 150 crypto's (euro-paren), stake je je crypto en krijg je een app met de meest geavanceerde trading functies. Daarnaast kan je met de Web3 wallet eenvoudig decentraal handelen en investeren in duizenden tokens.

OKX heeft in Nederland een registratie bij De Nederlandsche Bank en heeft wereldwijd meer dan 50 miljoen gebruikers. Bekijk hier aan welke voorwaarden je moet voldoen om de gratis crypto te claimen.

Gerelateerde berichten

Opvallend: Engelse voetbalclub koopt Bitcoin voor $4,5 miljoen

Scott

Mt. Gox is actief en laat de Bitcoin koers dalen

Scott

Kan Avalanche verdubbelen na het doorbreken van weerstand?

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu