Blockchain Stories

Wat zijn Heikin Ashi Charts en hoe gebruik je het?

Gastredacteur
technische-analyse-heikin-ashi-charts

We komen steeds verder en verder met de technische analyse waar we wekelijks een kijkje op nemen. En inmiddels hebben we vele indicators, patronen en manieren van handelen bekeken. Maar ondanks dat, blijft de wereld van TA ontzettend uitgebreid en zijn er altijd nieuwe technieken waar we naar kunnen kijken.

Zo zijn we inmiddels 15 weken aan de gang en gebruiken we altijd de Japanse Candlesticks chart. Dit is de meest gebruikte vorm van een chart (vorm van candles) en meestal ook de standaard instelling. Maar, zoals je wel kunt vermoeden, zijn er andere soorten candlesticks en weergaven van de charts.

Heikin Ashi Charts

Een veel gebruikte manier van charten is het gebruik maken van Heikin Ashi Charts. Dit is naast de gewone Japanse Candlestick charts de meest gebruikte. Op het eerste oog verschillen ze niet veel van elkaar, ze hebben beide groene en rode candles om de richting van de prijs aan te geven. Maar wanneer je goed kijkt, verschillen ze behoorlijk van elkaar.

Zo zijn Heikin Ashi charts veel “smoother” in hun vorm. Dit komt voornamelijk door de berekening die erachter zit om de candles te vormen. Bij Japanse Candlesticks zie je altijd de open en close van een prijs met daarbij de wicks waar de prijs boven of onder deze open en close zijn gegaan. Het grote verschil met Heikin Ashi Charts zit hem dan ook hierin, de Heikin Ashi maakt namelijk gebruik van gemiddeldes en laat niet de echt open en close zien. Zie hieronder een afbeelding waarbij de verschillen erg duidelijk te zien zijn.

Japanse Candlesticks vs Heikin Ashi. Bron: Trading View.

Zoals je hier goed kan zien, laat de Heikin Ashi een hele gladde beweging zien. Terwijl de “gewone” candlesticks bijvoorbeeld gaten tussen de prijs laat zien. Omdat de Heikin Ashi gemiddeldes neemt van de prijs en daar een hele berekening over gooit, wordt deze ook gezien als een indicator. En is deze te gebruiken in combinatie met de Japanse Candlesticks.

Simpel & smooth traden

Heikin Ashi charts worden ook wel als makkelijke charts gezien. Ze zijn simpel om te lezen en zijn erg goed in het weergeven van een trend. Waar je bij candlesticks in bijvoorbeeld een uptrend af en toe een bearish candle ziet. Zie je deze niet in de Heikin Ashi charts terug. Zodra je in de Heikin Ashi chart een andere kleur candle ziet dan de trend, betekend dit vaak het einde van de trend. Dit zorgt er dus voor dat de Heikin Ashi uitermate geschikt is voor het herkennen hiervan.

Daily chart Heikin Ashi op BTC

Zoals hierboven duidelijk wordt, is een trend meestal minimaal 2 tot 3 candles lang voordat er een kans is dat deze omkeert. Een sterke candle wordt gekenmerkt door een lange wick in dezelfde richting van de kleur. Dus een bullish, groene, candle met een wick naar boven is een sterk koop signaal. Wanneer een candle wicks laat zien aan beide kanten, kan dit een indicatie zijn van een trend verandering. Er is een soort van besluiteloosheid. Dat wil dus zeggen dat de trend kan veranderen, maar ook door kan gaan. Het is dus geen sterk signaal om in te stappen. Dit is pas sterk, wanneer de candle die daarop volgt een verandering bevestigd.

Trade wat je ziet, niet wat je denkt!

Een van de belangrijkste aspecten om ook deze week weer in gedachte te houden bij het handelen. Is om dus alleen te traden wat je ziet, en niet wat je denkt dat zal gaan gebeuren. Zie je een candle met aan beide kanten wicks? Wacht dan af wat er gaat gebeuren op de volgende candle. Komt er een bevestiging van een trend change, dan is het wellicht een moment om in te stappen. Voer nooit een handeling uit waarbij je in stapt op basis van gevoel of wat je denkt dat gaat gebeuren. Dit komt dan neer op een willekeurige gok, waarbij je gewoon je geld veel sneller kan verliezen. Dan wanneer je een weloverwogen analyse maakt en onderbouwing hebt voor je handeling. Kost dit uren tijd? Nee, wanneer je getraind bent in TA kun je je besluit steeds sneller en sneller maken zonder uren naar de chart te kijken.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu