Blockchain Stories
Image default
Bitcoin Nieuws Regulatie

Europees rapport: ‘verbied bitcoin niet!’

‘Verbied bitcoin niet!’ Dat is de conclusie die je kunt trekken uit een rapport met de titel ‘Virtual currencies and central banks monetary policy: challenges ahead’. Dit rapport is aangevraagd door de Europese Commissie Economische en monetaire zaken (ECON). Deze commissie houdt zich bezig met de economie en het monetair beleid van de gehele Unie.

Europa en cryptovaluta

Marek Dabrowski en Lukasz Janikowsk , de schrijvers van het rapport, geven aan dat beleidsbepalers geen poging moeten doen om cryptomunten te verbieden. Tegelijkertijd is het voor hen ook duidelijk dat er wel íets gedaan moet worden, negeren is geen optie. Cryptomunten zijn volgens de onderzoekers wel degelijk een vorm van geld.

Veiliger, transparent en snel

Bitcoin is volgens het rapport ‘relatief veilig, transparant en snel.’ Het anonieme aspect en het feit dat bitcoin een munt die zich niets aantrekt van landsgrenzen wordt wel gezien als een probleem voor financiële handhavers. “In tegenstelling tot de papieren versies in de achttiende en negentiende eeuw zijn deze virtuele valuta’s wereldwijd te gebruiken,” aldus de onderzoekers.

Bitcoin is een blijvertje

De auteurs benadrukken nogmaals dat cryptovaluta en dan met name bitcoin niet zomaar weg zullen gaan. Economen zouden er goed aan doen het verschijnsel niet te bagatelliseren. Het rapport legt uit dat de wereld voorlopig nog niet klaar is met cryptomunten: “Economen die deze virtuele valuta alleen zien als kwakzalverij of een makkelijke manier om wit te wassen zitten fout.” Volgens de schrijvers kun je niet wegkijken voor de gevolgen van de munten.

Niet verbannen of negeren

”Beleidsbepalers zouden cryptovaluta niet moeten negeren of een poging doen te verbieden,” waarschuwt het rapport. Beide benaderingen worden door de onderzoekers omschreven als fout. De digitale valuta moeten behandeld worden als alle andere financiële instrumenten. Doordat bitcoin en andere cryptomunten geen grenzen kennen, is een verbod sowieso niet te handhaven.

Bitcoin en centrale banken

In het het rapport valt ook te lezen dat cryptomunten een extra optie zijn wanneer een andere munt faalt, zoals bijvoorbeeld in Venezuela. De auteurs komen ook nog op het onderwerp van centrale banken en bitcoin. De onderzoekers zien geen gevaar voor de centrale banken. Daar is uiteraard niet iedereen het mee eens. In het boek The Bitcoin Standard kun je daarover een andere mening lezen.

Internationale waakhond wil regels voor cryptobeurzen

Gerelateerde artikelen

Solana beschikbaar op HashKey Global en zorgt voor uitbreiding Aziatische markt

Bo van Stenis

Goedkeuring Ethereum ETF zorgt dat ONDO met 13% stijgt

Timo Bruinsel

Solana overweegt 50% verbranding prioriteitsvergoeding af te schaffen

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer