1 juni 2023
Blockchain Stories
Cryptocurrency Interview Partner

Chris Georgen van Topl: “Investeringsmarkt moet transparanter”

Chris Georgen van Topl Investeringsmarkt moet transparanter

Christopher Georgen, ofwel Chris, is de ‘Chief Architect’ achter de blockchain van Topl. Hij studeerde aan de Rice University in Houston. Met de focus op economie onstond op deze universiteit uiteindelijk de basis voor het economische systeem van Topl. In dit interview lees je over de doelen van Georgen en Topl. Georgen: “Het hoofddoel van Topl is om te innoveren in de kapitaalmarkt. De markt moet transparanter en onpartijdiger worden. Wij willen verschillende economische én sociale problemen wegnemen.”

Hoe ben je gestart in de wereld van cryptocurrency?

”Aan het einde van 2013 kwam ik in contact met cryptocurrency. Eigenlijk door puur toeval kwam ik in contact met Ripple (XRP). Daar heb ik bijgedragen aan het zogeheten BIONC grid computing project om XRP te verdienen. In het begin van 2014 kwam ik Ethereum tegen en ik draaide al vrij vroeg een node. Ik was gelijk hooked.”

Wanneer en waarom ben je gestart met Topl?

”Het idee van Topl kwam tot stand in 2016. Het vloeide voort uit gesprekken die ik had in the ‘Center for Computaational Finance and Economic Systems’ tijdens mijn tijd aan de universiteit. Ik probeerde de hoge rentes die worden gerekend aan mensen in ontwikkelingslanden te begrijpen. Toen bedachten we dat betere informatie en een heldere structuur de sleutel is tot het verbeteren van diezelfde markten. De kans om een groot financieel én menselijk probleem op te lossen motiveerde ons om uiteindelijk Topl te starten.”

Welk probleem lost Topl op?

”De focus ligt op het bouwen van een manier om goedkoop te kunnen investeren in sociale projecten en start-ups in ontwikkelingslanden. Een van de grootste problemen voor deze regio’s is het niet kunnen vinden van voldoende investeringskapitaal. Dat zorgt voor een langzame economische groei en erg weinig goed betaalde banen. Door meer en betere informatie te geven aan investeerders proberen wij verschillende obstakels weg te nemen voor beide partijen. Investeerders worden gemotiveerd om bijvoorbeeld eerlijkere rente te bieden dan traditionele investeerders.”

Waarom blockchain?

”Toen we gingen kijken naar de opzet van Topl besloten we al vrij snel alles te gaan bouwen op onze eigen blockchain. Blockchaintechnologie komt goed tot zijn recht als het gaat om wereldwijde toegankelijkheid, heldere informatie, waardetransacties en het helpt met het coördineren van complexe beloningsstructuren. Topl probeert dus ontwikkelingslanden toegankelijk te maken en streeft naar transparantie. Het was voor ons de beste optie. Het Topl protocol geeft verschillende betrokkenen de kans om makkelijk samen te werken. Individuele project analyses, filantropen, investeerders, bedrijven, lokale mensen. Iedereen komt makkelijk en betrouwbaar in contact met elkaar via ons protocol.”

Het ecosysteem van Topl heeft twee tokens, waarom is dat?

”Toen we bezig waren met het ontwikkelen van de economische kernwaarden van ons protocol wilde we een verschil maken tussen een token en een currency. Arbits zijn de tokens van onze blockchain, die laat holders blocks valideren, transactiefees verzamelen en bezitters van de token kunnen voorspellingen doen voor markten. Poly is gemaakt als stabiele valuta die kan worden gebruikt voor investeringen en waardetransacties. Arbits zijn dus beleggings tokens, terwijl Polys ongeveer dezelfde prijs moeten houden. Polys kun je in ons systeem vergelijken met dollars en euro’s.”

Wat zijn de concurrenten van Topl?

”Drie van onze grootste concurrenten in de cryptospace zijn EthicHub, Alice en de ixo Foundation. Terwijl wij ons richten op de sociale impact die ons protocol kan bieden focussen de andere projecten op ander zaken. EthicHub richt zich op kleine leningen voor kleine ondernemers. Ixo en Alice richten zich puur op filantropen en goede doelen. Topl wil alle kanten van de markt bedienen.”

Een kijkje in de toekomst: hoe ziet die er uit?

”Het mainnet van Topl staat gepland voor begin 2019. Daarna wordt het hard werken en schaven aan de technologie achter het project. We willen opschalen en naar zoveel mogelijk nieuwe markten brengen. Over tien jaar willen we projecten hebben lopen in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Oost-Europa. Op deze plekken moeten ondernemers straks allemaal investeringen kunnen ontvangen met behulp van de Topl blockchain.”

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Waves haalt met Vostok ruim 120 miljoen dollar op

Robin Heester

Spark: Vervang alle wereldwijde cash voor een digitale variant

Arnold Hubach

Uber komt met eigen digitale betaalsysteem Uber Money

Arnold Hubach
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.