30 mei 2023
Blockchain Stories
Blog Nieuws

Bitcoin – History repeats

bitcoin history repeats

Moeten we ons echt zorgen maken om Bitcoin en de hele crypto scene? De prijs van Bitcoin is in een kleine twee weken tijd even met meer dan 2000$ gezakt. Terwijl we net van de klap $20.000 naar $6400 zijn bijgekomen.

Bitcoin ging al een poos sideways en vele vertrouwde op een nieuwe run omhoog richting de lancering van Bakkt. Maar het tegenovergestelde gebeurde. De verklaringen die genoemd worden lopen uiteen. Van manipulatie om BTC naar beneden te brengen voor de lancering van Bakkt die uitgesteld is naar januari 2019 ,de hash war van de Bitcoin Cash fork en de BTC futures die afliepen. Er zijn altijd een hoop mogelijke oorzaken, maar eigenlijk nooit is er eentje daadwerkelijk aan te wijzen. Het is een samenloop van omstandigheden.

History repeats

Maar wat we hebben zien gebeuren is niet iets nieuws. De Bitcoin bubbel is al meerdere keren gebarsten. De term history repeats gaat hier mooi op. Ik neem je mee naar 2013. 

De prijs van BTC lag in september 2014 rond de $130 waarna het in december bijna verticaal omhoog schoot en de $1100 bereikte. Dit is natuurlijk een bizarre stijging geweest. Daarna zat Bitcoin een jaar lang in een downtrend en in januari 2015 haalde Bitcoin de $195 dollar.  Bitcoin zit nu maar $65 boven de waarde die het had voor de stijging. Zowel de 2013 en 2017 rally’s bevatten duidelijke 9 waves vergelijkbaar met de Elliot Waves. Hoewel de Elliot Wave een 5-golfsequentie is, kan deze worden gebruikt met 7 en 9 wave patronen.

Bitcoin
Bitcoin Chart 2014
bitcoin
Bitcoin chart 2017


Het heeft Bitcoin 2 jaar gekost om weer  de $1100 weer aan te raken. Als we dit zo bekijken zien we veel overeenkomsten met wat er nu plaats vindt. Ga je je verder verdiepen dan zie je dat er nog meer vergelijkbare scenario’s zijn geweest. Ik zelf maak me geen zorgen om mijn long term posities. Wel is te verwachten dat het nog een tijd kan duren voordat we weer in de buurt komen van de $20.000 en zou het zo maar kunnen dat we binnenkort nog onder de $4000 komen.

Klassieke zeepbel

De waanzinnige run van eind 2013 lijkt een klassieke zeepbel te zijn geweest toen amateur beleggers voor het eerst Bitcoin kochten. De crash van februari kwam ook mede door de hack van de Mt. Gox exchange. Op 7 februari stopte de exchange met transacties en later bleek dat er ongeveer 850.000 bitcoins zijn gestolen. Het incident, dat aanleiding gaf tot existentiële twijfels over de veiligheid van bitcoin en de ondermaatse liquiditeit in de valuta, heeft waarschijnlijk de waarde van de valuta jarenlang geschaad. Mt. Gox was toen veruit de grootste cryptobeurs, er waren weinig alternatieven. Dat is nu gelukkig wel anders.

Bull runs

Eventuele flinke stijgingen worden ook wel bull runs genoemd. En bij elke run zijn er nieuwe ontwikkelingen. Bij de laatste run die begon in 2017 is er een breed scala aan nieuwe cryptomunten geïntroduceerd. Elk daarvan zijn eigen use-case’s, ook de technologie word steeds geavanceerder. De vraag is natuurlijk welke van deze nieuw gelanceerde projecten uiteindelijk levensvatbaar blijken, maar gedurende vorig jaar schoten de nieuwe coins als paddestoelen uit de grond. De vraag is nu: wat gaat de volgende bull run triggeren? Of wordt de weg omhoog (voorlopig) helemaal niet ingezet? 

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Binance stopt 1 miljard dollar in investeringsfonds

Robin Heester

Grootste retailer in Zwitserland accepteert onder andere bitcoin

Robin Heester

Totale marktwaarde van cryptocurrency over $100 miljard

Robin Heester
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.