Blockchain Stories
Image default
Cryptocurrency Ripple

Oplichters: Neppe Ripple (XRP) livestreams op Youtube

Oplichters zijn niets nieuws in de cryptocurrency branche. Mensen die al even bezig zijn in dit wereldje, zullen de red flags snel herkennen.

Voor hen die net de wereld van crypto en blockchain aan het verkennen zijn, is het best overweldigend. Op Youtube is veel informatie te vinden over cryptocurrencies. Het is hier erg populair en op oplichters maken hier op hun beurt misbruik van.

Criminelen bedriegen XRP-holders

De aanpak van de oplichters is relatief eenvoudig. Iemand – of een groep individuen – creëert nieuwe kanalen op Youtube. De aanpak is om livestreams te hosten die niet eens echt bestaan.

Met deze livestreams probeert men kijkers te overtuigen om Ripple (XRP) naar een adres te sturen. Zodra je de cryptovaluta verstuurt, is de belofte een mooie bonus. Maar dat gebeurt dus niet.

1: If you send 1 000 XRP, you will be airdropped 10 000 XRP back.
2: If you send 5 000 XRP, you will be airdropped 50 000 XRP back. +10% bonus
3: If you send 10 000 XRP, you will be airdropped 100 000 XRP back. +20% bonus
4: If you send 50 000 XRP, you will be airdropped 500 000 XRP back. +30% bonus
5: If you send 100 000 XRP, you will be airdropped 1 000 000 XRP back +50% bonus

Gebruikers die XRP naar die adressen sturen, verliezen hun geld. De mensen die verantwoordelijk zijn voor de video’s weigeren na ontvangst de XRP terug te sturen.

Er vinden ook helemaal airdrops of giveaways plaats. Deze nep-livestreams zijn vrij lucratief gebleken voor criminelen. Naar verwachting is er met deze oplichtingstruc al tienduizenden euro’s verdiend.

XRP adres die wordt gebruikt voor de oplichting

De grote vraag is waarom er niets aan wordt gedaan. YouTube noch Google zijn geneigd om deze streams en kanalen offline te halen.

Aangezien de criminelen hun focus op andere cryptocurrencies uitbreiden, neemt de methode – naar verwachting – in populariteit toe. Het opzetten van een nep YouTube-livestream kost weinig tot geen moeite. De potentiële inkomsten hiervan kunnen snel oplopen.

Scams met QR codes

Een andere veel voorkomende scam is om foutieve QR codes te tonen op websites waar je deze QR’s kunt genereren.

Het gebruik van QR codes neemt toe om informatie te delen tussen smartphones. Met de code kan er heel eenvoudig een betaling worden gedaan of een website worden geopend, door slechts je camera op het ‘plaatje’ te richten. Copy-paste is niet meer nodig.

Verschillende onderzoekers ontdekten dat er een grote deel van de pagina’s voor Bitcoin QR code-generators nep zijn. Deze websites zijn enkel en alleen uit op jouw geld. Forbes maakt in een persbericht melding van de opkomst van deze louche websites.

Als een gebruiker een QR code wil genereren voor zijn eigen Bitcoin adres, dan wordt er eentje gecreëerd die is gelinkt aan het adres van de scammer.

Daardoor heb je zelf niet door dat er iets schimmigs gebeurt. Ogenschijnlijk heb jij ‘jouw’ code in beeld, terwijl je helemaal geen toegang hebt tot de wallet achter dit adres. ZenGo, een wallet provider voor Bitcoin en andere cryptocurrencies, deed onderzoek naar deze praktijken.

Bron: Nulltx

Gerelateerde artikelen

XRP ondergaat flinke daling, kunnen ze nog terugkomen? 

Wanisha Balak

Analisten verliezen vertrouwen in bullish Bitcoin koers: “Waar komt het kapitaal vandaan?”

Marijn Van Leeuwen

Crypto gestolen via malafide Google Chrome extension: Trader verliest $ 800k door keyloggers

Marijn Van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer