Blockchain Stories
Turkije vermijdt crypto winstbelasting: Transactiebelasting overwogen
Nieuws Regulatie

Turkije vermijdt crypto winstbelasting: Transactiebelasting overwogen

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

De Turkse minister van financiën, Mehmet Simsek, heeft aangekondigd dat ze in Turkije geen belasting zullen rekenen op aandelen en crypto winsten. Wel zijn ze een beperkte transactiebelasting aan het overwegen om inkomsten te stimuleren. 

Geen belasting op crypto winsten

In een recent interview met Bloomberg in Ankara heeft de Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek aangekondigd dat ze geen belasting zullen heffen op aandelen en crypto winsten. In plaats daarvan is de regering van plan om een ‘zeer beperkte’ transactiebelasting op bezittingen te rekenen. 

Deze aankondiging heeft gezorgd voor een korte stijging van de Turkse Borsa Istanbul 100 Index. De index is met 0,7% gestegen, voordat de koers zich vestigde op een winst van 0,1%. 

In het interview benadrukte Simsek het doel om eerlijke en effectieve belastingheffing te garanderen. Hij waarschuwde dat zelfs een kleine belasting op effecten- en grondstoffenhandel hogere vergoedingen kan veroorzaken. 

CEO Mehmet Gerz van Ata Portföy, een Turkse financiële instelling, was het eens met dat standpunt en suggereerde dat de belasting juist een poging kan zijn om te profiteren van de hoge handelsvolumes. 

Stabilisatie van de markt

De eerdere keuze van de Turkse autoriteiten om belasting te overwegen heeft een negatieve reactie veroorzaakt op de Turkse crypto en aandelen markt. Door dit nieuws uit te brengen, is de markt weer een beetje gestabiliseerd. 

Simsek leidt veel inspanningen om de hoge inflatie in Turkije te bestrijden. Vorige maand overtrof deze inflatie de 75%. Het plan van Simsek omvat bezuinigingen op overheidsuitgaven en de invoering van een minimumtarief voor vennootschapsbelasting. Dit moet de Turkse economie stabiliseren. 

Door een transactiebelasting voor te stellen, kan de Turkse overheid inkomsten genereren zonder de winst direct te belasten. Echter, er blijven zorgen over de gevolgen voor de marktefficiëntie en handelskosten. Zo vrezen beleggers dat beperkte belastingen handelsvolumes kunnen verminderen en zelfs de kosten kunnen verhogen. 

Hoge inflatie in Turkije

Turkije heeft te maken met een hoge inflatie. Dit is het gevolg van waardedeling van de lokale valuta, stijgende energieprijzen en problemen in de supply chain. Maatregelen van de regering moeten ervoor zorgen dat de economie weer een beetje stabiliseert en er een stabieler begrotingsklimaat wordt gecreëerd. 

De aanvankelijke reactie van de aandelenmarkt liet zien dat beleggers in Turkije erg gevoelig zijn voor het economische beleid. Aangezien de eerste melding van winstbelasting tot een daling leidde in de aandelenkoersen, is het duidelijk dat er op het moment weinig vertrouwen is in het beleid. 

Het is voor de Turkse economie essentieel dat het realiseren van winst in evenwicht blijft staan met de marktefficiëntie. Als de marktefficiëntie daalt, zullen beleggers en handelaars niet blij zijn. Fouten binnen dit beleid kunnen aanzienlijke economische gevolgen hebben. 

Hoe dan ook, het lijkt erop dat Turkije de winsten uit aandelen en crypto niet zullen belasting, maar juist een transactiebelasting invoeren. Hiermee proberen ze de economie te stabiliseren. De reactie van beleggers en handelaars laat zien hoe belangrijk is het is voor de regering om voor duidelijke communicatie over het beleid te zorgen. 

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde berichten

R. Kiyosaki onthult zijn Bitcoin handelsstrategie

Scott

Whales verlaten Shiba Inu, wat doet het met de prijs?

Timo Bruinsma

Bitcoin ETF’s zien nog steeds een gigantische uitstroom

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu