Blockchain Stories
Turkije wil crypto wetgeving stroomlijnen met internationale normen
Nieuws Regulatie

Turkije wil crypto wetgeving stroomlijnen met internationale normen

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Turkije is van plan om de crypto wetgeving in het land te stroomlijnen met internationale normen op het gebied. Het doel hiervan is aanbieders van crypto diensten, activiteiten van crypto platforms, opslag van crypto en aankoop-, verkoop- en overdrachtstransacties te regelen. 

De Turkse regering heeft het wetsvoorstel op 16 mei bij het parlement ingediend. De wet gaat zich vooral richten op licentieverlening en registratie van aanbieders van crypto diensten. Daarnaast sluit het aan bij de internationale normen. 

Het wetsvoorstel van Turkije

Het doel van het wetsvoorstel is het bijwerken van de bestaande wetten om de opkomende crypto markt volledig te beheersen. Belangrijke aandachtspunten van het wetsvoorstel zijn consumentenbescherming, transparantie van platforms en naleving van financiële regelgeving. 

Het doel van de voorgestelde wetgeving is het reguleren van crypto dienstverleners, door ze te verplichten om licenties te verkrijgen van de Turkse Kapitaalmarktencommissie. 

De wetgeving heeft niet alleen betrekking tot het reguleren van diensverleners, maar heeft ook betrekking op de classificatie van crypto en projecten. Hieronder staan enkele belangrijke conclusies uit het wetsvoorstel:

  • Crypto dienstverleners moeten een licentie hebben en gereguleerd worden door de Turkse Capital Markets Board, SPK.
  • Verbeterd toezicht van de SPK om consumentenactiva te beschermen en effectieve geschillenbeslechting te garanderen. 
  • Verplichte inning van inkomsten bij aanbieders van crypto diensten door de SPK en TÜBİTAK.
  • Verbod op buitenlandse crypto exchanges om een lokaal gereguleerd financieel ecosysteem te bevorderen. 

Stroomlijnen met internationale normen

Door deze stap te zetten, is het de bedoeling om Turkije te stroomlijnen met de internationale normen, waardoor ze tegemoet komen aan de zorgen van de FATF. Hierdoor moet de veiligheid en betrouwbaarheid van de nationale cryptomarkt in Turkije verbeterd worden. 

In het wetsvoorstel wordt voorgesteld om de door de FATF (Financial Action Task Force) uitgegeven reisrichtlijnen op te nemen. De FATF Travel Rule vereist dat financiële instellingen die betrokken zijn bij de verkoop van virtuele activa en crypto bedrijven, samen bekend als VASP’s, ‘nauwkeurige informatie over de opdrachtgever en begunstigde verkrijgen en delen met VASP’s van de tegenpartij of andere financiële instelling, voorafgaand aan of tijdens transacties.’

Turkije op de ‘grijze lijst’

In oktober 2021 werd Turkije door de FATF op de ‘grijze lijst’ gezet, vanwege het onvermogen om maatregelen tegen witwassing te implementeren in kwetsbare sectoren. Daarbij gaat het om kwetsbare sectoren, zoals banken, de vastgoedsector en andere sectoren die vastbaar zijn voor witwassing. 

De FATF vereist van landen op de ‘grijze lijst’ dat ze actief meewerken aan het verhelpen van tekortkomingen. Turkije heeft met dit wetsvoorstel een stap in de goede richting gedaan voor de FATF. De kans is groot dat als het parlement het wetsvoorstel goedkeurt, dat ze van de ‘grijze lijst’ af mogen. 

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde berichten

Memecoins keren de bearish markttrend om

Scott

Whales momenteel actief in de memecoin markt

Timo Bruinsma

Uniek: Donald Trump woont mogelijk een crypto conventie bij

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu