Blockchain Stories
Italië en cryptocurrency is nog steeds geen gelukkige combinatie
Nieuws

Italië en cryptocurrency is nog steeds geen gelukkige combinatie

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Recent kwam het nieuws naar buiten dat Bitvavo zich in Spanje als VASP heeft geregistreerd. Goed nieuws voor de cryptomarkt, aangezien een reusachtig land als Spanje crypto zou snel mogelijk zou moeten omarmen. Dat zou de koersen in ieder geval doen. Iets dat niet alleen voor Spanje geldt, maar ook voor Italië. Tot op de dag van vandaag blijken Italië en cryptocurrency nog geen gelukkige combinatie te zijn.

Potentiële hoge boetes

In Italië is het mogelijk om in crypto te handelen, maar veel critici hebben hun twijfels geuit over de veiligheid. Daar is de overheid nu in meegegaan. De overheid heeft namelijk een decreet ontworpen waarin potentiële hoge boetes opgenomen zijn. Deze boetes worden aan exchanges uitgedeeld zodra zij hun klanten onvoldoende beschermen.

Dit nieuwe decreet richt zich echter ook marktmanipulatie. In de cryptomarkt is het relatief eenvoudig om koersen te manipuleren en daar wil de Italiaanse overheid korte metten mee maken. Het persbureau Reuters heeft het decreet in mogen zien en rept over torenhoge boetes. De boetes kunnen oplopen tot wel €5 miljoen.

Belangrijke rol financiële waakhond

De overheid in Italië zit al langere tijd met crypto in de maag. De cryptomarkt kan uiterst interessant zijn, maar brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Om deze risico’s verder te minimaliseren, heeft de overheid een belangrijke taak aan de financiële waakhond Consob toegewezen. Deze financiële waakhond moet toezicht houden op de exchanges, op mogelijke marktmanipulatie en op handelen met voorkennis.

Constateert Consob in de toekomst een delict? Dan kan dit voor de betreffende partij of instantie een dure aangelegenheid worden. De goedkoopste boete gaat, volgens Reuters, ongeveer €5.000 kosten. De duurdere boetes kunnen dus oplopen tot een bedrag van €5 miljoen.

Weinig Italiaanse investeringen

Dat de Italiaanse overheid zich nadrukkelijk met crypto bezighoudt, mag opmerkelijk genoemd worden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat slechts 2% van alle Italiaanse huishoudens crypto in bezit heeft. In de meeste gevallen gaat het hierbij ook nog een ‘gemiddeld bescheiden hoeveelheid’. Zelfs deze relatief kleine groep wil de overheid in Italië dus (nog) beter beschermen.

Voor cryptobedrijven en -exchanges is Italië ook niet het makkelijkste land. Om een exchange in het land in te kunnen schrijven, moet een bedrijf aan tientallen strenge eisen voldoen. Toch zijn er inmiddels talloze bedrijven goedgekeurd, maar daar lijkt de overheid nu toch een stokje voor te gaan steken. Het nieuwe decreet kan zomaar een compleet nieuwe wind door het cryptolandschap in Italië laten waaien.

Bredere adoptie

In de gehele wereld is een opvallende tendens waarneembaar. Meer en meer landen gaan zich nadrukkelijk bezighouden met crypto of breiden juist de cryptomogelijkheden in eigen land uit. Dat blijkt onder meer uit de Bitcoin ETF’s die al in Amerika en Australië goedgekeurd zijn. Dit wijst allemaal op een bredere adoptie van crypto. Iets dat goed nieuws zou zijn voor de toekomst van crypto, blockchain technologie en de verschillende koersen. De tijd zal ons leren hoe landen als Italië in de komende jaren met crypto om gaan.

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde berichten

XRP koers stijgt 9%: Dit zijn de mogelijke redenen voor de stijging

Thanh Lanh Tran

Waarom Mog Coin binnenkort kan verdubbelen

Timo Bruinsma

PEPE afgewezen op $0,00000920 en daalt vervolgens flink

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu