Blockchain Stories

Wat is Polygon? Uitleg, technische analyse en koersverwachting voor MATIC coin!

Matt
wat is polygon crypto

Polygon, met zijn unieke benadering en MATIC coin, speelt een cruciale rol in het verbeteren van de schaalbaarheid van blockchains. Dit artikel neemt je mee in de wereld van Polygon: wat het is, hoe het werkt, en wat we kunnen verwachten van de MATIC coin.

Wat is Polygon (MATIC)?

Polygon, voorheen bekend als Matic Network, is ontworpen om de schaalbaarheidsproblemen van Ethereum aan te pakken. Het is een protocolstack die transacties verwerkt op een aparte blockchain, compatibel met Ethereum, en deze vervolgens terugbrengt naar de Ethereum-hoofdketen. Dit vermindert de netwerkbelasting op Ethereum, versnelt transacties, en verlaagt transactiekosten tot minder dan een cent. Polygon staat ontwikkelaars toe om moeiteloos nieuwe en bestaande blockchain-projecten op Ethereum te bouwen, zonder te hoeven inboeten op schaalbaarheid. Gebruikers van het netwerk kunnen interageren met gedecentraliseerde applicaties (DApps) zonder zich zorgen te maken over netwerkcongestie. MATIC, de native cryptocurrency van Polygon, speelt een sleutelrol in dit ecosysteem door te functioneren als het betaalmiddel voor transactiekosten en als bestuurlijk token.

Oprichters van Polygon

Polygon werd in 2017 opgericht door Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal, en Anurag Arjun. Kanani, de huidige CEO, Nailwal, de COO, en Arjun, de Chief Product Officer, hebben hun expertise ingezet om van Polygon een van de meest belovende projecten voor Ethereum schaalbaarheid te maken. Hun visie en leiderschap hebben het platform wereldwijd op de kaart gezet, met steun van topinvesteerders zoals Balaji Srinivasa en Mark Cuban.

Polygon ecosysteem

Het Polygon ecosysteem is rijk en divers, bestaande uit een breed scala aan producten, apps en diensten die zijn ontworpen om de schaalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van Ethereum te verbeteren. Dit ecosysteem biedt ontwikkelaars en gebruikers een veelzijdig platform voor het bouwen en gebruiken van gedecentraliseerde applicaties (DApps). Hieronder volgt een lijst van enkele van de belangrijkste componenten binnen het Polygon ecosysteem:

 • Polygon SDK: Een flexibele framework die het mogelijk maakt voor ontwikkelaars om hun eigen blockchain netwerken te bouwen die kunnen verbinden met het hoofd Polygon netwerk.
 • Polygon PoS Chain: Een Proof of Stake blockchain die fungeert als een veilige en efficiënte laag voor transactieverwerking buiten de Ethereum hoofdketen.
 • Polygon Hermez: Een zk-rollup oplossing voor het schalen van Ethereum door middel van zero-knowledge proofs, waarmee hoge doorvoersnelheden en lage transactiekosten mogelijk zijn.
 • Polygon Miden: Een opkomende STARK-gebaseerde rollup die streeft naar het vergroten van de privacy en schaalbaarheid van het netwerk.
 • Polygon Avail: Gericht op het bieden van een robuuste data-availability laag voor standalone chains, sidechains en andere layer-2 oplossingen.
 • Polygon Nightfall: Een privacy-georiënteerde rollup ontwikkeld in samenwerking met Ernst & Young, gericht op het faciliteren van veilige en anonieme transacties.

Technische werking van Polygon

Polygon begon met Plasma sidechains, lichtere en veiligere sidechains die hun ‘root’ publiceren op Ethereum layer 1 voor extra beveiliging. Dit werd aangevuld met een PoS blockchainbrug, waardoor ontwikkelaars DApps op een platform kunnen bouwen zonder de voordelen van andere platforms op te geven.

Zk Rollups en optimistic rollups

Zk rollups verwerken bundels van transacties off-chain en creëren validiteitsbewijzen die naar de hoofdchain worden gestuurd, waardoor de hoeveelheid gegevens op de hoofdchain wordt verminderd. Optimistic rollups gebruiken fraudebewijzen om frauduleuze transacties op te sporen en te corrigeren, waarbij transactie-updaters ETH moeten inzetten.

Veiligheid, snelheid en schaalbaarheid

Door batches van transacties op zijn eigen PoS blockchain te verwerken, maakt Polygon Ethereum lichter en sneller, terwijl het tot 65.000 transacties per seconde kan verwerken. Dit staat in schril contrast met de 14-17 transacties per seconde van Ethereum zelf. Polygon’s benadering biedt een compromis tussen veiligheid, soevereiniteit, transactiekosten en snelheid, waarbij ontwikkelaars de vrijheid hebben om de meest geschikte schaaloplossing voor hun applicatie te kiezen.

Polygon is meer dan alleen een ‘layer-2’ oplossing; het is een essentiële infrastructuur die de massale adoptie van Ethereum faciliteert, waardoor het netwerk toegankelijker, sneller en goedkoper wordt voor gebruikers over de hele wereld. Met zijn voortdurende ontwikkeling en groeiende lijst van partners heeft Polygon zich stevig gepositioneerd als een waardevolle speler in de toekomst van blockchain-technologie.

technische werking polygon

Concurrentie van Polygon

Polygon staat bekend om zijn innovatieve benaderingen van schaalbaarheidsproblemen binnen Ethereum, maar het is niet de enige speler op dit veld. Hier zijn enkele van de belangrijkste concurrenten:

 • Arbitrum en Optimism: Beide platforms zijn gespecialiseerd in Optimistic Rollups, een technologie die de transactiesnelheid verhoogt door een “optimistische” benadering van transactievalidatie. Ze zijn directe concurrenten van Polygon omdat ze zich, net als Polygon, richten op het verlagen van de kosten en het verhogen van de transactiesnelheid binnen het Ethereum-ecosysteem.
 • Loopring: Dit is een zk-Rollups oplossing die zich concentreert op het creëren van snelle en goedkope transacties op Ethereum. Door zich te richten op zero-knowledge proofs, biedt Loopring een alternatieve aanpak voor het schaalbaar maken van Ethereum, vergelijkbaar met een deel van wat Polygon aanbiedt.

Deze concurrenten streven ernaar om de beperkingen van Ethereum’s schaalbaarheid aan te pakken, net als Polygon. Elk van deze projecten brengt unieke innovaties en technologieën naar de tafel, wat bijdraagt aan de groeiende diversiteit en kracht van het blockchain-ecosysteem.

Waarvoor kun je Polygon gebruiken?

Polygon wordt gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, met als doel de efficiëntie en toegankelijkheid van het Ethereum-ecosysteem te verbeteren. Enkele van de belangrijkste gebruiken zijn:

 • Decentralized Finance (DeFi): Polygon maakt snellere en goedkopere transacties mogelijk, wat cruciaal is voor DeFi-applicaties. Dit stelt gebruikers in staat om te lenen, uit te lenen, of handel te drijven met minimale kosten.
 • Non-fungible Tokens (NFTs): Door lagere transactiekosten biedt Polygon een aantrekkelijk platform voor de creatie, aankoop, en verkoop van NFTs, zonder dat de hoge kosten van Ethereum een belemmering vormen.
 • Gaming en Social Media DApps: Polygon’s hoge doorvoersnelheid en lage kosten maken het ideaal voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde gaming en social media platforms, waarbij een hoge transactiesnelheid en interactievere gebruikerservaringen nodig zijn.
 • Enterprise Solutions: Bedrijven kunnen Polygon gebruiken om hun eigen blockchain-oplossingen te bouwen, profiterend van de schaalbaarheid en veiligheid die het platform biedt, zonder de decentralisatie te compromitteren.

Polygon dient als een brug die de kloof overbrugt tussen de ambitieuze visie van blockchain-technologie en de praktische realiteit van vandaag, door een schaalbare, efficiënte en gebruiksvriendelijke omgeving te bieden voor zowel ontwikkelaars als eindgebruikers.

Voordelen van Polygon

De belangrijkste voordelen van Polygon zijn de volgende:

 • Hoge schaalbaarheid: Kan tot 65.000 transacties per seconde verwerken, wat aanzienlijk hoger is dan Ethereum’s 14-17 transacties per seconde.
 • Lage transactiekosten: Maakt transacties mogelijk voor minder dan een cent, waardoor het toegankelijker wordt voor een breed publiek.
 • Veiligheid: Biedt een extra laag van beveiliging door zijn constructie bovenop Ethereum.
 • Flexibiliteit voor ontwikkelaars: Biedt een breed scala aan protocollen voor ontwikkelaars om te kiezen, afhankelijk van hun behoeften.
 • Groeipotentieel: Steun van grote namen en een voortdurende lijst van partnerschappen wijzen op een sterk groeipotentieel.

Waarom stijgt de Polygon prijs?

De prijs van Polygon (MATIC) kan sterk stijgen door een combinatie van factoren. De voortdurende ontwikkeling en verbetering van het platform, samen met het aangaan van strategische partnerschappen, verhogen het gebruik en de zichtbaarheid. Daarnaast draagt de algemene groei van het Ethereum-ecosysteem bij aan de relevantie en waarde van Polygon’s oplossingen voor schaalbaarheid, veiligheid, en efficiëntie. De toename van de adoptie van DeFi, NFT’s, en andere blockchain-gebaseerde applicaties creëert meer vraag naar efficiënte en kosteneffectieve transactieoplossingen, wat Polygon biedt. Deze factoren, gecombineerd met een beperkt aanbod van MATIC-tokens, kunnen leiden tot prijsstijgingen.

Hoe kun je Polygon (MATIC) kopen?

Polygon (MATIC) is eenvoudig te kopen op Nederlandse exchanges zoals Bitvavo en Bybit. Bitvavo staat bekend om zijn gebruiksgemak, lage kosten, en is een van de meest toegankelijke platforms voor Nederlandse gebruikers.

Bybit biedt, naast lage transactiekosten, ook een veilige omgeving voor het handelen in cryptovaluta. Beide platforms bieden voordelen zoals een eenvoudige interface, klantenservice in het Nederlands, en strenge beveiligingsmaatregelen, wat ze tot uitstekende keuzes maakt voor het kopen van MATIC.

Geschikte wallets voor Polygon (MATIC)

Voor het opslaan van Polygon (MATIC) zijn verschillende wallets geschikt. Hardware wallets zoals Ledger en Trezor bieden de hoogste veiligheid door opslag offline, waardoor ze ideaal zijn voor langdurige bewaring. Software wallets zoals MetaMask en Trust Wallet bieden gemak en snelle toegang tot je MATIC, met integratie in het Polygon-netwerk voor direct gebruik in applicaties. Het kiezen van de juiste wallet hangt af van je behoeften op het gebied van veiligheid, gemak en gebruiksfrequentie.

Technische analyse Polygon (MATIC)

De huidige prijs van Polygon (MATIC) ligt op ongeveer $0,886653, met een marktkapitalisatie van $7,08 miljard. Dit plaatst MATIC in een interessante positie binnen het crypto-landschap. De Polygon Fear & Greed Index staat op 70, wat duidt op ‘Hebzucht’, terwijl het algemene sentiment bearish is. Dit contrast suggereert een markt waarin beleggers optimistisch zijn, maar voorzichtigheid is geboden gezien de bearish signalen.

Met een volatiliteit van 8,83% en 43% groene dagen in de laatste 30 dagen, toont MATIC een matige stabiliteit met enige ruimte voor prijsschommelingen. De 50-dagen Simple Moving Average (SMA) van $1,022349 ligt boven de huidige prijs, wat suggereert dat MATIC in een korte termijn neerwaartse trend zit. Echter, de 200-dagen SMA van $0,857288 ligt onder de huidige prijs, wat op langere termijn een bullish signaal kan zijn.

De Relative Strength Index (RSI) van 14 dagen staat op 38,55, wat duidt op een neutrale tot licht bearish positie. Dit niveau suggereert dat MATIC niet overgekocht of oververkocht is, maar dicht bij het territorium komt waar kopers mogelijk geïnteresseerd raken. De handelsvolume in de laatste 24 uur was $610,84 miljoen, wat duidt op een gezonde activiteit in de markt. Gezien deze indicatoren lijkt MATIC zich op een kritiek punt te bevinden waar zowel bullish als bearish krachten invloed uitoefenen op de prijsontwikkeling.

Koersverwachting voor Polygon 2024

Voor 2024 wordt verwacht dat de prijs van Polygon (MATIC) aanzienlijke bewegingen zal maken. Gebaseerd op de gegevens, zou de prijs van MATIC kunnen stijgen tot ongeveer $1,046888 in de komende week, wat een toename van 16,70% zou betekenen. Dit optimisme wordt ondersteund door de technische indicatoren en het groeiende gebruik van het Polygon-netwerk in verschillende blockchain-applicaties.

Op een maandelijkse basis zou de prijs naar verwachting met 8,45% toenemen, wat de prijs op ongeveer $0,972900 brengt tegen mei 2024. Deze vooruitzichten suggereren dat, ondanks de huidige bearish sentimenten, er ruimte is voor herstel en positieve prijsactie op de korte termijn.

Voor het hele jaar 2024 blijven de vooruitzichten bullish, met een verwachte voortzetting van de positieve trend. De ondersteuning van technologische ontwikkelingen binnen het Polygon-ecosysteem, samen met een toenemende integratie in de DeFi en NFT ruimtes, zou de vraag naar MATIC kunnen verhogen. Dit zou de koers verder omhoog kunnen stuwen, wat Polygon een interessante optie maakt voor investeerders die kijken naar potentieel in 2024.

Koersverwachting Polygon 2025-2030

Naar verwachting zal de trend van positieve groei zich voortzetten voor Polygon tussen 2025 en 2030. In 2025 zou MATIC kunnen handelen binnen een prijsbereik van $0,897097 tot $3,63, wat een potentiële stijging van 309,83% betekent als het de hogere waarde bereikt. Dit zou wijzen op een sterke voortzetting van de groei, gedreven door verdere adoptie en technologische vooruitgang binnen het Polygon-netwerk.

Voor 2030 wordt een nog ambitieuzer beeld geschetst, met een prijsvoorspelling die varieert van $1,757128 tot $6,70. Dit zou een verbazingwekkende winst van 656,42% betekenen indien MATIC het bovenste prijsdoel bereikt.

Is het slim om Polygon (MATIC) te kopen?

Of het kopen van Polygon (MATIC) een slimme investering is, hangt af van verschillende factoren, waaronder je eigen investeringsstrategie, risicotolerantie en de tijdshorizon van je investering. Op basis van de technische analyse en de koersverwachtingen lijkt MATIC potentieel te hebben voor zowel korte- als langetermijngroei. De verwachte prijsstijging in 2024 en daarbuiten, gedreven door de voortdurende ontwikkeling van het netwerk en de toenemende adoptie binnen de blockchain-industrie, wijst op een positief toekomstperspectief. Echter, zoals met elke investering in cryptocurrency, is het belangrijk om rekening te houden met de volatiliteit van de markt en het potentieel voor zowel hoge winsten als verliezen. Een grondige analyse en mogelijk diversificatie van je portfolio kunnen helpen om risico’s te beperken.

Wat geeft Polygon waarde?

De waarde van Polygon (MATIC) wordt gevoed door verschillende kernfactoren. Ten eerste is de technische infrastructuur ontworpen om de schaalbaarheidsproblemen van Ethereum aan te pakken, waardoor transacties sneller en goedkoper worden. Dit maakt het een waardevolle tool voor ontwikkelaars en gebruikers die op zoek zijn naar efficiënte blockchain-oplossingen. Ten tweede draagt de veelzijdigheid van het platform, dat diverse schaalbaarheidsoplossingen zoals Plasma sidechains, zk-Rollups en Optimistic Rollups ondersteunt, bij aan zijn waarde. Deze technologieën bieden ontwikkelaars flexibiliteit bij het bouwen van DApps, wat het gebruik van het netwerk kan vergroten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer