Blockchain Stories

Bullish Divergence, of toch niet?

Gastredacteur
technische-analyse-divergence-of-toch-niet

De vorige blogpost over timeframes combineren sloten we af met een bonus chart. Hierin vroeg ik jullie of er wat te zien was wat we al eerder hebben behandeld. Uiteraard pakte ik deze chart erbij en stelde ik de vraag met een reden.

Op het moment van het posten van de chart was er een mogelijke trade. Mocht je nog mee willen doen met deze oefening, dan is het goed om nu even terug te kijken. Nu een week later kunnen we kijken wat er is gebeurd, en hoe het zou zijn afgelopen.

Een succesvolle trade?

timeframes technische analyse
timeframes technische analyse

De bovenstaande afbeelding is de chart die gepost is in de vorige wekelijkse blog. Daarin zie je de candles, RSI en TDI indicator. De TDI indicator laten we nu even voor wat het is. Maar gekeken naar de RSI en de candles, is er een patroon te herkennen welke we een aantal weken geleden hebben behandeld. Een vrij veel voorkomend patroon waarop we een trade zouden kunnen hebben geopend. Hebben jullie inmiddels enig idee wat het zou kunnen zijn?

Een bullish divergence! Wanneer je naar de candles kijkt, zie je dat de markt wat aan het zakken is. De markt lijkt een top bereikt te hebben en langzaam aan te zakken. Maar ondanks dat de prijs zakt, zien we een gekke beweging op de RSI indicator. Deze lijkt juist te stijgen. Oftewel, een bullish divergence. Terwijl de prijs lower lows aan het maken is, maakt de RSI juist een beweging omhoog. Op het moment van schrijven was het nog niet bekend wat de prijs zou doen. Het is een leuke oefening om te kijken of TA daadwerkelijk ook kan werken. Wat we hadden kunnen doen, is langzaamaan een kleine positie openen en vervolgens wanneer de divergence sterker en sterker wordt meer in gaan zetten.

Maar zou dit een succesvolle trade zijn geweest? Helaas niet. Waarom niet? Er blijkt achteraf helemaal geen divergence aanwezig te zijn, althans, op z’n best een hele zwakke. En de prijs zakt flink in een aantal uur erna. Zoals je in de onderstaande chart ziet, is er op de candles een lower low te zien. Echter gaat de RSI omhoog en lijkt het, dat de RSI een higher high gaat maken. En dat is het belangrijkste punt van deze week. Het lijkt erop, je ziet het dus niet. En dat is een belangrijk verschil!

wel of geen bullish divergence

Trade niet wat je denkt, maar wat je ziet!

Als we een aantal uur gewacht hadden met het posten van de blog en de chart, hadden we geen vermoeden van een divergence gehad. Maar hebben we dan een verliezende trade gehad of een fout gemaakt? Nee! Absoluut niet. Het is heel goed om beginnende patronen te herkennen en in de gaten te houden. Mocht de prijs wel een higher high hebben gemaakt op de RSI en niet op de candles dan was er wel degelijk een mooie divergence. En wanneer je patronen herkent in het beginstadium, ben je er eerder bij en heb je potentieel meer winst. Maar pak alleen je kans wanneer je ook daadwerkelijk een compleet patroon of indicatie ziet en ga niet vroegtijdig handelingen uitvoeren. Een prijs kan vlak voor het voltooien van een patroon altijd nog compleet roet in het eten gooien.

Heb je vragen of opmerkingen? Kom eens langs op Telegram.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu