Blockchain Stories
Image default
Cryptocurrency Sponsored

GoChain (GO): een slimme, snelle en krachtige blockchain

Het is een lange weg die cryptocurrencies sinds het begin van de blockchaintechnologie (en dus Bitcoin) hebben afgelegd. Er zijn talloze markten en economieën ontstaan en opgebloeid, terwijl de cryptospace is doorgegroeid naar een miljardenindustrie.Cryptovaluta en blockchains zijn populair vanwege de volgende termen: decentralisatie, veiligheid, anonimiteit en transparantie. Dit zijn de paradepaartjes geweest van de crypto-economie. In dit artikel lees je hoe GoChain tegenover deze verschillende aspecten van blockchain staat.

Disclaimer: dit is een vertaald (en gesponsord) artikel. Het origineel lees je op medium.

Verbeteren van de ‘oeroude’ argumenten

Deze vier aspecten zijn al jaren lang de principes achter de crypto-economie. Maar naarmate de technologie ouder wordt, komen er problemen naar boven en worden deze fundamenten van de blockchain langzaam aan in twijfel getrokken. Zijn al de vier principes eigenlijk wel zo absoluut als altijd verkondigd wordt? Zullen deze idealen in balans kunnen blijven met de eisen van de echte wereld? Dit zijn de uitdagingen waar GoChain ​​een oplossing voor probeert te vinden

GoChain heeft haar eigen blockchain en next-generation smart contract platform ontwikkeld die zijn gemaakt bovenop een verbeterde versie van de Ethereum codebase. Ze noemen het zelf een blockchain 2.0 en naar eigen zeggen is het netwerk 10x meer gedecentraliseerd, 100x sneller en 1000x groener. Nogal heftige claims, niet?

Verwerken van betalingen door GoChain

Dit lijkt misschien wel te mooi om waar te zijn. Allemaal verbeteringen waar iedereen blij van wordt. Neem VISA eens in je achterhoofd. Het is een bedrijf dat de industrie van de traditionele digitale transacties domineert: elke dag verwerken ze ongeveer 150 miljoen transacties. Om aan deze vraag te kunnen voldoen verwerken ze 56.000 transactions per seconde (tps). Laten we nu naar Bitcoin, de grootste cryptocurrency, kijken: ondanks dat het efficiënter en veiliger is dan VISA, kan Bitcoin maar 7 transacties per seconde verwerken op de basislaag. Zoals je in dit voorbeeldje ziet, schiet de blockchaintechnologie nog enorm te kort als het gaat op de adoptie in real-world situaties. Uiteraard zijn er hier ook ontwikkelingen (zoals payment channels) gaande, maar desondanks is dit probleem nog lang niet overwonnen.

De blockchain van GoChain heeft een TestNet waarop 1300 transacties per seconde kunnen worden verwerkt. Dit concurreert op dit moment nog lang niet met VISA, maar het is wel stukken sneller dan Bitcoin en Ethereum. Het verwerken van transacties wordt met blockchain enorm verbeterd door GoChain: schaalbaarheid is geen issue volgens GoChain.

Een stap terug, twee stappen vooruit

Maar liefst 70% tot 80% van de cryptomining van alle belangrijke munten en tokens worden door vier bedrijven mogelijk gemaakt. Deze vier bedrijven zijn voornamelijk in China gevestigd gezien daar de energiekosten laag zijn. Dit laat zien dat er eigenlijk een gebrek is aan decentralisatie. De voordelen die miners hebben, zijn niet eerlijk verdeeld en daarnaast zijn deze miners ook nog eens heel erg geconcentreerd als er naar de locatie van de rigs wordt gekeken. De absolute decentralisatie is wel degelijk dus vatbaar voor bedreigingen. De 51% attack is daarbij een bekend fenomeen.

GoChain claimt dat ze dit probleem kunnen oplossen. Zij halen het Proof-of-Work (PoW) algoritme weg, en vervangen het door een Proof-of-Reputation (PoR) algoritme. Dit haalt het hele verhaal over mining weg en vergroot de hoeveelheid transacties-per-seconden ook enorm. Het weghalen van de mining veroorzaakt ook nog eens een veel kleiner energiegebruik. Met dit compleet nieuwe consensus algoritme, verbeterd GoChain dus de tekortkomingen van schaalbaarheid, decentralisatie en energie-kosten.

Gecontrolleerde chaos

GoChain haalt eigenlijk de hele decentralisatie weg en vervangt deze door een gecontroleerde decentralisatie. Hierbij is dus de Proof-of-Reputation consensus heel belangrijk. Het PoR mechanisme werkt als volgt: de miners worden geen miners, maar validators genoemd. Deze validators zijn geen individuen, maar dat zijn uitgekozen bedrijven die worden belast met de taak om de transacties te verwerken. De identiteiten van deze validators worden bekend gemaakt aan het publiek. Dit wordt daarom ook wel Stake of Identity genoemd. Het zorgt ervoor dat er geen verdachte activiteiten zullen worden ondernomen om het blockchain-systeem schade aan te brengen, omdat de reputatie van het bedrijf op het spel staat.

Validators

Om er zeker van te zijn dat de validators ook daadwerkelijk hun reputatie goed zullen houden, worden deze validators gekozen met een reputatiescore. Dit is een waarde die wordt bepaald door de markt kapitalisatie, het zogenoemde public trading en de bekendheid van het merk. Hoe groter de reputatie van een bedrijf is, hoe meer er op het spel staat. Daarom wordt de mogelijkheid kleiner dat er daadwerkelijk gesjoemeld zal gaan worden met de blockchain. In andere woorden: ze hebben meer te verliezen dan winst te behalen (in de zin van: het systeem tegenwerken). Dit is een hele andere aanpak dan in de netwerken van bijvoorbeeld bitcoin en ethereum.

De 50 validators worden gekozen uit 50 verschillende landen. Dit moet ervoor zorgen dat er geen samenwerkingen tussen bedrijven zullen ontstaan. Dit zorgt er ook voor de de mogelijkheid op een 51% aanval wordt verkleind. Eigenlijk is het POR systeem een samenvoeging van Proof-of-Work, Proof-of-Stake en Proof-of-Autority. Dit zorgt ervoor dat er een absolute decentralisatie kan worden gewaarborgd, terwijl daar een klein beetje controle en regulatie tegenover staat.

Meer rekenkracht, en tóch de aarde ontlasten

Het Proof-of-Work consensus algoritme heeft heel veel miners nodig om wiskundige codes op te lossen die nodig zijn om transacties te verwerken. Dit kost een absurde hoeveelheid aan energie die nergens nuttig voor wordt gebruikt, behalve het toekennen van de mogelijkheid om een block in de chain toe te voegen. Het energieverbruik van Bitcoin loopt op naar 61,4 TWh, wat gelijk staat aan de hoeveelheid wattuur dat een klein land nodig heeft. Sommige partijen zien het als noodzakelijk kwaad, andere vinden dit energieverbruik een redem om te zoeken naar een oplossing. GoChain is er daar één van.

Het energieverbruik van Bitcoin loopt op naar 61,4 TWh, wat gelijk staat aan de hoeveelheid wattuur dat een klein land nodig heeft.

Door de mining pools weg te halen, wordt de verwerking van transacties niet langer ‘individueel’ uitgevoerd. In plaats daarvan kunnen bedrijven nu transacties processen (of ook wel: verwerken) op het moment dat het nodig is. Dit vermindert het energiegebruik (of verbruik) met zo’n 1000% tot wel 10.000%. Daarbovenop wordt de verwerkingstijd van een transactie enorm verlaagd, waardoor het netwerk enorm snel wordt.

Het enige probleem met een hoge transactiesnelheid, is de grote hoeveelheid data. Blockchains bereiken ongeveer 0,7 GB per uur. Dit roept om off-chain oplossingen zoals Plasma of Raiden, die bovenop GoChain kunnen gaan werken. En misschien is het op een gegeven moment nodig om deze twee technologieën volledig te gaan integreren. Dit is van meerwaarde voor de ontwikkeling van flexibele smart contracts en veelzijdigheid waarop cryptocoins worden gecodeerd. GoChain kan mooi meekijken bij grote broer Ethereum en tegelijkertijd nieuwe dingen proberen.

Gerelateerde artikelen

Analisten verliezen vertrouwen in bullish Bitcoin koers: “Waar komt het kapitaal vandaan?”

Marijn Van Leeuwen

Crypto gestolen via malafide Google Chrome extension: Trader verliest $ 800k door keyloggers

Marijn Van Leeuwen

Ripple wil stablecoin lanceren: Wat gaat dit betekenen voor Tether en Circle?

Marijn Van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer