4 maart 2024
Blockchain Stories
Altcoin Nieuws

Eerste stemronde op Tezos (XTZ) blockchain

Tezos Athens A stemming

De afgelopen week is de prijs van Tezos (XTZ) met maar liefst 50% gestegen. Hier was ook een reden voor: de eerste stemronde op voorstellen voor een systeem-upgrade heeft namelijk plaatsgevonden. In september vorig jaar is het mainnet van Tezos officieel gelanceerd. Tijdens de ICO in 2017 maar liefst $232 miljoen opgehaald. Dit betekent dat Tezos een van de meest succesvolste ICO’s ooit is geweest. En vandaag is er dus een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van het platform.

On-chain governance

Zoals gezegd heeft de eerste officiële stemronde op de Tezos blockchain plaats gevonden. Het ging tussen twee voorstellen: de ‘Athens A’ en de ‘Athens B‘. Je zou deze updates ook wel kunnen zien als een interne hard fork die door middel van een consensus wordt doorgevoerd. Deze stemrondes zorgen er dus voor dat er voor de wijzigingen in het protocol (kunnen) kunnen worden gekozen. Als dit allemaal een beetje onduidelijk klinkt, is het aan te raden om een eerder artikel over Tezos te lezen. Hierin wordt de ‘governance structuur’ verder uitgelegd. Het komt er eigenlijk op neer dat er met de blockchain van Tezos autonome, geautomatiseerde en zelf-regulerende updates kunnen worden doorgevoerd.

In totaal zijn er 25.855 stemmen uitgebracht. Deze informatie is af te lezen uit de tzscan.io. De winnaar van de eerste verkiezing was de ‘Athens A’. De stemmen worden overigens uitgebracht door de zogenoemde bakers. Deze bakers kun je vergelijken met het principe van een traditioneel proof-of-work (PoW) mechanisme. In deze stemronde heeft ongeveer de helft van de bakers zijn stem uitgebracht, waar de andere helft zich van de stemming heeft onthouden. In totaal werden er 18.181 stemmen uitgebracht op ‘Athens A’, en daarmee werd dus ook een flinke meerderheid behaald.

Athens A

Wat betekent deze uitslag nu voor de Tezos Blockchain? Om die vraag te beantwoorden is het van belang om te kijken wat het voorstel precies in houdt. Kort gezegd komt het neer op twee wijzigingen:

  1. De limieten aan gas per block worden vergroot. Hierdoor zullen er meer en grotere transacties per block kunnen worden doorgevoerd, waardoor deze transacties ook complexer kunnen worden gemaakt.
  2. Er hoeven minder tokens apart te worden gezet voordat je mee mag doen aan het genereren van blocks. Eerst was dit 10.000 XTZ en dat verandert nu naar 8.000 XTZ.

Op zich klinkt het niet heel schokkend. Dit zijn niet echte radicale veranderingen die de Tezos blockchain compleet anders maken. Het laat echter wel zien dat het mogelijk is om on-chain aanpassingen door te kunnen voeren.

Prijs Tezos (XTZ)

Het feit dat deze stemronde plaats heeft gevonden is ook in de chart van XTZ terug te zien. Na een maand van kleine schommelingen, is het vertrouwen in Tezos ineens weer groot. De prijs van een XTZ (ook wel een Tezzie genoemd) steeg in een kleine week van $0,45 naar $0,68.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Universa Partnerships: Lukrake samenwerkingen of een lange termijn visie?

Arnold Hubach

Dagoverzicht: Bitmain exit Amsterdam, Bakkt pakt door

Arnold Hubach

ICE komt met bitcoin futures op nieuw platform Bakkt

Arnold Hubach
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.