Blockchain Stories
Image default
Bitcoin Nieuws

MicroStrategy ontwikkelt een Bitcoin op gebaseerd platform voor decentrale identiteit

Het is altijd interessant om in de gaten te houden wat grote bedrijven zoals MicroStrategy van plan zijn. Vooral omdat bedrijven als Microstrategy veel bezig zijn met cryptocurrencies. Recent heeft Microstrategy aangekondigd dat ze ze aan de slag gaan met het bouwen van een platform waarop mensen hun identiteit kunnen beheren. Dat betekent dat alle informatie over wie jij bent veilig opgeslagen is en dat alleen jij erbij kunt. Michael Saylor, de grote baas van MicroStrategy, vertelde dit tijdens een conferentie voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in Bitcoin.

Wat is een decentraal identiteitsplatform?

Een decentraal identiteitsplatform dat klink natuurlijk heel goed, maar is dat het ook? Stel dat je een soort digitaal paspoort hebt dat net zo betrouwbaar is als het paspoort of identiteitskaart dat je nu gewend bent. Er is alleen wel een groot verschil. De gegevens van jouw identiteit liggen nu bij de overheid of in sommige landen zelfs bij een groot bedrijf. Als de plannen van MicroStrategy lukken kan daar dus verandering in komen. Je gegevens worden dan namelijk opgeslagen op de blockchain. Dat betekent dat alleen jij bij je gegevens kan. Dat zou ervoor moeten zorgen dat identiteitsfraude gaat verminderen.

Het belangrijkste doel van dit systeem is dat jij met dit digitale paspoort overal op internet kan laten zien wie je bent, zonder dat anderen je gegevens kunnen aanpassen of stelen. Het mooie is dat dit allemaal automatisch gaat zonder dat er een tussenpersoon nodig is.

Hoe werkt het?

Als het allemaal uitkomt zoals gepland is, gaat het systeem MicroStrategy Orange heten.

De naam is bedacht omdat dit systeem bestaat uit drie delen: de Orange Service, de Orange SDK en de Orange Applications. De Orange Service zorgt ervoor dat bedrijven voor hun medewerkers zogenaamde DIDs kunnen maken. Dit zijn digitale identiteiten. Met de Orange SDK en de Orange Applications kunnen bedrijven deze technologie makkelijk gebruiken en aanpassen voor hun eigen systemen.

Een van de eerste toepassingen die ze gemaakt hebben heet ‘Orange for Outlook’. Hiermee kunnen mensen hun e-mails ondertekenen met een digitaal teken dat bewijst dat zij het echt zijn die de e-mail versturen. Als iemand een e-mail krijgt die ondertekend is met een DID van MicroStrategy, begint er een proces waarbij een unieke DID gemaakt wordt voor die persoon, samen met een set veilige sleutels.

Wat gebeurt er met je gegevens?

Als je zo’n DID hebt, wordt je publieke sleutel opgeslagen op de Bitcoin blockchain. Dat betekent dat iedereen kan controleren dat jij het echt bent, maar niemand kan bij je privésleutel. Vervolgens kun je ook andere mensen uitnodigen om hun eigen digitale identiteit aan te maken.

Wat zijn de toekomstplannen?

Natuurlijk is MicroStrategy niet van plan om te stoppen bij e-mails. Ze willen deze technologie gaan gebruiken op allerlei online platforms, van sociale media tot e-commerce. Zo wordt het in de toekomst misschien normaal dat je met je DID inlogt op verschillende websites, net zoals je nu soms met Facebook of Google kunt inloggen.

MicroStrategy is zeker niet het eerste bedrijf dat met dit idee komt. Er waren eerder al projecten zoals BitID en ION die iets soortgelijks probeerden te doen. Ook Ecuador heeft geprobeerd om een digitaal geldsysteem te koppelen aan een digitale ID, maar dat is uiteindelijk gestopt. Toch is de aanpak van MicroStrategy nieuw omdat het helemaal gebaseerd is op de Bitcoin blockchain, wat extra veiligheid en onafhankelijkheid biedt.

Heeft dit ook gevolgen voor Bitcoin? 

Voor wie het interessant vindt: MicroStrategy heeft enorm veel Bitcoin in bezit. Ondanks dat ze onlangs verlies leden, is de waarde van hun Bitcoin flink gestegen. Dit laat zien dat ze echt geloven in de toekomst van Bitcoin en blockchain-technologie.

Met dit nieuwe platform laat MicroStrategy zien dat ze grote plannen hebben voor de toekomst van digitale identiteiten. Dit zou wel eens een grote verandering kunnen betekenen voor de manier waarop we online met onze identiteit omgaan.

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde artikelen

Franse toezichthouder waarschuwt investeerders voor ByBit: Verboden

Marijn van Leeuwen

Notcoin lancering gaat gepaard met een 70% daling

Thanh Lanh Tran

Chainlink voltooit tests met grote Amerikaanse banken en koers stijgt 15%

Thanh Lanh Tran

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer