Blockchain Stories
Imitatie scam kost belegger $71 miljoen: Verspreid over meerdere wallets
Altcoin Memecoin Nieuws

Imitatie scam kost belegger $71 miljoen: Verspreid over meerdere wallets

Een imitatie scam heeft een belegger 1.155 WBTC gekost, ter waarde van $71 miljoen. Na zes dagen radiostilte is het gestolen geld verspreid over meerdere wallets om het geld te witwassen. 

De imitatie scam

Op 3 mei trapte een belegger in een imitatie scam. Hij stuurde vorige week voor $71 miljoen aan WBTC (Wrapped Bitcoin), een token die 1 op 1 is gekoppeld aan de Bitcoin, naar de wallet van de oplichter. 

De oplichter kreeg dit voor elkaar door een wallet te creĂ«ren met dezelfde tekens aan het begin en het einde. Hierna voerde hij een kleine transactie van ETH uit naar de wallet van het slachtoffer. 

Het slachtoffer controleerde het adres door de eerste en de laatste tekens te matchen met zijn eigen adres. Het verschil was duidelijk geweest bij de middelste tekens, maar deze waren verborgen op het platform. Hierdoor stuurde het slachtoffer 97% van zijn WBTC naar de oplichter. 

Lookonchain deelde dit 3 mei op X (Twitter):

Het witwassen van het gestolen geld

Oplichters en hackers zetten gestolen crypto meestal om in Ether. Hierdoor wordt het makkelijk om het geld via privacyprotocollen, zoals Tornado Cash, te witwassen. Deze oplichter was hier geen uitzondering op. De 1.155 WBTC werd direct omgezet in 23.000 ETH om vervolgens zes dagen te verstoffen in de wallet van de oplichter. 

Op 8 mei merkte blockchain analyse bedrijf PeckShield dat een deel van de gestolen tokens witgewassen werd. De oplichter begon met het splitsen van de buit door ze in delen naar meerdere crypto wallets te sturen. 

Om de crypto lastig te traceren te maken, gebruikte de oplichter de buit over ongeveer 400 wallets, om uiteindelijk in ruim 150 wallets terecht te komen. Echter, de gestolen crypto is op het moment van schrijven nog steeds terug te voeren naar de onbekende oplichter. 

Op X (Twitter) liet PeckShield het volgende weten:

Vergelijkbare crypto scams voorkomen

Het is belangrijk om vergelijkbare crypto scams te voorkomen. Zelf wil je waarschijnlijk geen crypto delen met scammers. Kies er daarom voor om veilig om te gaan met je geld. 

Makkelijke manieren om dergelijke scams te voorkomen, is een testtransactie sturen en kijken of die aankomt. Daarnaast is het aan te raden om een enorme hoeveelheid crypto niet in Ă©Ă©n keer te sturen. Verdeel dit liever over meerdere transacties over meerdere dagen. Hierdoor voorkom je dat je crypto onderschept kan worden. 

Deze scams werken overigens alleen met tokens die voldoen aan de ERC-2612 standaard. Deze zorgt voor gasloze transacties, oftewel transacties waarbij je geen ETH betaalt. Om deze scams te laten werken, moet het slachtoffer de transactie ondertekenen, wat in dit geval ook gebeurde. 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste crypto nieuws via Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis Ethereum

Jouw cryptoavontuur starten met €10 gratis Ether? In samenwerking met Bitvavo mogen wij vandaag 10 euro aan gratis Ethereum of een andere crypto weggeven aan onze lezers. 

Maak via onderstaande knop een account aan en je ontvangt een welkomstbonus van 10 euro. Ook handel je de eerste €10.000 helemaal gratis (t.w.v. €25).

Gerelateerde artikelen

FLOKI stijgt 17% en doet later vandaag een belangrijke aankondiging

Thanh Lanh Tran

Crypto trader deelt inkoop- en verkoopmoment van zijn Avalanche positie

Thanh Lanh Tran

Zuid-Korea aangespoord om VS te volgen op het gebied van crypto ETFs

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer