Blockchain Stories
Solana ontwikkelaar vergokt gebruikersfondsen: Bijna $300 K
Altcoin Nieuws Solana

Solana ontwikkelaar vergokt gebruikersfondsen: Bijna $300 K

Een Solana ontwikkelaar bleef maandenlang onopgemerkt, terwijl hij gebruikersfondsen aan het vergokken was. In 36 individuele transacties heeft hij meer dan $300.000 weten te vergokken van gebruikersfondsen. 

De Cypher Protocol ontwikkelaar, beter bekend als Hoak, heeft bekend dat hij bijna $300.000 aan gebruikersfondsen heeft gestolen en vergokt. Hij gaf zijn wangedrag toe in een openbare verklaring die hij in een X (Twitter) post deelde:

De beschuldiging

Eerder kwam er via een X (Twitter) post van Cobra (@Barrett_io) een beschuldiging richting Hoak naar buiten. De post luidde als volgt:

In deze post onthult Cobra de dag voor de bekentenis dat er geld ontbreekt. Deze post bleef onopgemerkt tot een anoniem persoon uit de Discord groep licht wierp op problemen bij het opnemen van geld. Zo laat Cobra weten:

“Hoak heeft geld gestolen uit het cypher aflossingscontract. Dit gebeurde maandenlang via 36 opnames. Deployer wallet (ETR8…) neemt geld op uit het cypher aflossingscontract. Voert vervolgens swaps uit en verzendt SOL, USDC en USDT naar een intermediaire portemonnee (7sKM…). Deze intermediaire portemonnee stuurt vervolgens geld naar Binance.”

In totaal gaat het om een bedrag van $ 317.000 aan Solana, Tether en USDC dat verzonden is door het adres dat is gekoppeld aan Hoak. Volgens on-chain gegevens van Cobra heeft dit adres al het geld naar Binance gestuurd. 

Op het hoogtepunt, 7 december, bevatte de wallet van Hoak een totale waarde van $68.365 aan digitale activa, voordat dit geldbedrag naar Binance werd gestuurd. Op 22 april bevatte de wallet meer dan $56.000 aan digitale activa voordat meer dan 99% hiervan werd overgedragen. 

Cobra heeft een overzicht gedeeld van alle gestolen goederen. Deze zijn hieronder te zien:

Gestolen activa
Bron: Cobra op X (Twitter)

Gokverslaving binnen de crypto community

Hoak zegt zelf dat hij geen begrip verwacht voor zijn daden, maar hij gaf wel zijn enorme gokverslaving de schuld van de diefstallen:

“Ik probeer ook op geen enkele manier mezelf tot slachtoffer te maken, maar dit is het hoogtepunt van een enorme gokverslaving en waarschijnlijk meerdere andere psychologische factoren die te lang ongecontroleerd voorbijgingen.”

Sceptici ten opzichte van de crypto markt hebben de markt vaak bekritiseerd vanwege het gok-achtige gedrag. Zo heeft de voorzitter van de Amerikaanse SEC, Gary Gensler, de crypto markt vergeleken met ‘casino’s in het Wilde Westen’, waarbij de stablecoins functioneren als ‘pokerchips’.

Volgens een onderzoek uit 2023 van YouGov, waarbij er naar 4.200 volwassen in het Verenigd Koninkrijk werd gekeken, blijkt dat mensen die op ‘schadelijke niveaus’ gokken bijna vijf keer meer kans hebben om crypto te bezitten dan mensen die dit niet doen. Hierdoor is de kans groter dat ze negatief worden beïnvloed door crypto. 

Deze onderzoeken kunnen als negatief gezien worden voor de crypto markt, maar vanwege de hoog-volatiele aard van de markt is het logisch dat mensen met een gokverslaving aangetrokken worden. Net als bij gokken zijn de risico’s van een investering in crypto groot. Echter, deze risico’s zijn flink te verminderen door goed onderzoek te doen. 

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde artikelen

FLOKI stijgt 17% en doet later vandaag een belangrijke aankondiging

Thanh Lanh Tran

Crypto trader deelt inkoop- en verkoopmoment van zijn Avalanche positie

Thanh Lanh Tran

Zuid-Korea aangespoord om VS te volgen op het gebied van crypto ETFs

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer