De cryptomarkten hebben de afgelopen week flink te lijden gehad. Michaƫl van de Poppe, een bekende Nederlandse crypto analist met meer dan 730K volgers, legt uit waarom. Ondanks enkele positieve economische cijfers zijn de cryptoprijzen, waaronder Bitcoin en altcoins, blijven dalen. Wat speelt er precies? Van de Poppe legt het uit.
Teleurstellende CPI en PPI data
Vorige week woensdag werd de CPI data (Consumentenprijsindex) gepubliceerd. De cijfers waren lager dan verwacht, wat doorgaans positief is voor risicovolle activa zoals crypto. De reguliere CPI kwam uit op 3,3% (verwacht was 3,4%) en de core CPI op 3,4% (verwacht was 3,5%). Ook de maandelijkse cijfers waren gunstig met 0% versus 0,1% en 0,2% versus 0,3%. Dit zou normaal gesproken leiden tot een gunstigere marktreactie, maar dat gebeurde niet.
Donderdag volgde de PPI data (Producer Price Index). Ook hier waren de cijfers beter dan verwacht: de reguliere PPI was 2,2% in plaats van 2,5%, en de core PPI Year On Year kwam uit op 2,3% in plaats van 2,4%. De maandelijkse cijfers waren ook hier positief met -0,2% versus 0,1% en 0% versus 0,3%. Ondanks deze gunstige cijfers bleven de cryptomarkten dalen.
Consumentenvertrouwen en FOMC
Vrijdag werd het consumentenvertrouwen bekendgemaakt, wat een belangrijke indicator is voor de markten. Het cijfer kwam lager uit dan verwacht, namelijk 65,6 in plaats van 72,1. Hoewel dit normaal gesproken positief zou kunnen zijn voor risicovolle activa omdat het een mogelijke renteverlaging zou kunnen inluiden, werd dit overschaduwd door andere factoren.
Een van die factoren was de speech van Jerome Powell van de Federal Reserve op woensdagavond. Ondanks de roep om renteverlagingen vanwege de dalende CPI en PPI, bleef Powell vasthouden aan een strenge toon en kondigde hij aan dat er minder renteverlagingen in 2024 zullen zijn dan eerder voorspeld. Dit nieuws was niet goed voor de markten.
Invloed van de dollar en ECB
De sterke positie van de Amerikaanse dollar speelde ook een rol. De Dollar index steeg naar 105,75 punten, voornamelijk door de recente renteverlaging van de ECB (Europese Centrale Bank). Deze verhoging in de waarde van de dollar maakte het moeilijker voor Bitcoin en andere crypto’s om te stijgen. Ook de dalende rendementen op Amerikaanse staatsobligaties (de 2-jaars en 10-jaars rendementen zijn gedaald naar respectievelijk 4,694% en 4,211%) hebben hier geen positief effect op gehad.
Ondertussen blijft goud wel momentum tonen, wat suggereert dat investeerders op zoek zijn naar stabielere activa te midden van de economische onzekerheid.
De toekomst van Bitcoin en Ethereum ETF
Een ander punt van zorg is de nog steeds onbesliste goedkeuring van de Ethereum ETF. Dit zorgt voor extra onzekerheid op de markten, waardoor investeerders afwachtend blijven.
Michaƫl van de Poppe verwacht dat de cryptomarkten nog een week van dalingen zullen zien voordat er mogelijk een opwaartse trend komt. De ingrediƫnten voor een herstel zijn er, met mogelijke renteverlagingen die zullen komen, maar de markten blijven voorlopig zwak door de aanhoudende onzekerheden.
Volg ons op Google Nieuws en blijf altijd op de hoogte van het laatste crypto nieuws.
Claim 10 euro gratis Bitcoin
Wij mogen in samenwerking met Bitvavo, de grootste exchange van Nederland, maar liefst 10 euro aan Bitcoin of een andere crypto weggeven aan onze bezoekers. Ook mag je tot ā¬10.000 commissievrij handelen binnen 7 dagen na je registratie.
Begin vandaag nog jouw avontuur met 10 euro gratis Bitcoin en maak een account aan via onderstaande knop. De voorwaarden voor de actie vind je op de actiepagina.