4 maart 2024
Blockchain Stories
Altcoin Cryptofaal regulering

Karatbit Foundation moet werkzaamheden in Duitsland stopzetten

Thuispagina van Karatbit met de tekst 'Enter the new financial era with KaratGold Coin'.

Karatbit Foundation zit in de problemen. De organisatie ontving een ‘cease and desist’ letter, oftewel een brief om de zakelijke activiteiten te stoppen. Deze was afkomstig van BaFin, de Duitse toezichthouder voor financiële markten.

De mededeling is op 11 november door de toezichthouder gepubliceerd. Het bevel ging al op 21 oktober per direct in. Daarbij is het nog niet zeker of dit op de lange termijn zo blijft. Het bedrijf hield zich al enige tijd niet aan de regels.

Goud kopen met de munt van Karatbit

Voor het stilleggen van de werkzaamheden is er een duidelijke reden. Karatbit opereerde namelijk zonder een specifieke Duitse vergunning. Daarom is er, op bevel van de openbare aanklager uit Stuttgart, een bedrijfsonderzoek gestart.

Het bedrijf claimt aandelen te bezitten van een goudmijn in Madagascar. De grote baas van Karatbit, Harald Seiz, kon het bezitten van de aandelen echter niet bewijzen.

Ook is er onduidelijkheid over de bezittingen van de goudmijn zelf. Deze zou 900 miljoen euro aan goud hebben opgeslagen. Dit terwijl er andere cijfers staan in de whitepaper van het blockchainbedrijf. Deze claimt namelijk dat de goudmijn geen miljoenen, maar juist miljarden aan goud bezit.

Het project heeft zijn eigen token genaamd KaratGold Coin (KBC). Wanneer je als gebruiker hiermee goud wil kopen of verkopen, gebruik je deze token. Meneer Seiz claimde 100 miljoen dollar te hebben verdiend aan verkoop van de token.

Bekende voetballers

Karatbit noemt zichzelf een ‘wereldwijde leider in de blockchainrevolutie’. Om het platform te promoten gebruikte de firma beeldmateriaal van bekende oud-voetballers, waaronder Roberto Carlos en Patrick Kluivert. De voetballers gaven hiervoor geen toestemming.

Het is onduidelijk of de firma nog een toekomst in Duitsland ziet, maar voor nu ziet het er niet rooskleurig uit. Op het moment lijkt het alsof er een piramidespel in elkaar stort.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Samenwerking ICON (ICX) en Samsung weer relevant

Arnold Hubach

Basic Attention Token (BAT): Brave Browser met efficiënte ads

Arnold Hubach

ICON (ICX): Het hyperconnecten van verschillende ‘werelden’

Arnold Hubach
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.