Blockchain Stories
MiCA regelgeving opent deuren voor crypto bij grote Europese banken
Nieuws Regulatie

MiCA regelgeving opent deuren voor crypto bij grote Europese banken

De helderheid die de nieuwe MiCA (Markets in Crypto-Assets) regelgeving in Europa biedt, heeft een aantal van de grootste banken van Europa aangezet tot het ontwikkelen van crypto-oplossingen.

Deze stap naar crypto, wat vroeger ongekend zou zijn voor traditionele financiële instellingen, wijst op een significante verschuiving in hoe banken naar cryptocurrency kijken.

Lukas Enzersdorfer-Konrad, Deputy CEO en Chief Operating Officer van Bitpanda, deelde met Cointelegraph dat Europese banken nu de mogelijkheden van crypto als activaklasse en de technologie van tokenisatie verkennen, dankzij de nieuwe regelgeving.

MiCA brengt plotseling volledige duidelijkheid voor banken, waardoor ze met vertrouwen kunnen bewegen naar het aanbieden van cryptodiensten, hoewel ze de technische expertise missen en daarom samenwerken met crypto-dienstverleners zoals Bitpanda.

Lukas Enzersdorfer-Konrad

Bitpanda kondigde eerder dit jaar haar activiteiten te stoppen in Nederland. Dit omdat zij waarschijnlijk geen registratie bij De Nederlandse Bank (DNB) konden verkrijgen. Bitpanda stuurde alle klanten door naar de Nederlandse marktleider Bitvavo.

MiCA opent deuren voor crypto

In mei 2023 werd MiCA, de eerste allesomvattende juridische regelgeving voor de cryptosector binnen de EU, aangenomen. Dit kader heeft als doel beleggers te beschermen door strengere eisen en anti-witwasregelgeving. In Nederland werd de cryptowet eind 2023 aangenomen. Crypto bedrijven in Nederland kunnen vanaf nu een vergunning aanvragen bij de AFM.

De grootste bankgroep van Oostenrijk, Raiffeisen, is bijvoorbeeld al een samenwerkingsverband met Bitpanda aangegaan om digitale activadiensten aan hun retailbank klanten te bieden. En ook andere grote banken zijn bezig met het ontwikkelen van cryptodiensten voor bedrijven.

De recente goedkeuring van de eerste spot Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten heeft ook bijgedragen aan een verhoogde institutionele interesse, die nu over heel Europa zichtbaar is in banken van alle groottes, van tier-one tot tier-three, volgens de CEO van Bitpanda.

Vorige week kondigde de Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), de grootste federale bank van Duitslands, aan dat het vanaf de tweede helft van dit jaar cryptobewaardiensten zal aanbieden aan institutionele klanten, gebruikmakend van Bitpanda’s infrastructuur voor de bewaarservice.

Volgens Enzersdorfer-Konrad hadden enkele van Duitslands grootste bedrijven, die klanten zijn van LBBW, al crypto activa op hun balans staan voordat de bank begon met het verkennen van bewaaroplossingen.

Gerelateerde artikelen

Ethereum analyse, hoe ETF zorgt dat ETH naar $4.5K gaat

Timo Bruinsel

Polkadot probeert nieuw leven in te blazen, is $10 haalbaar?

Timo Bruinsel

XRP kopen vergelijkbaar met investeren in Apple Google Tesla

Mike Schonewille

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer