Blockchain Stories
Image default
Bitcoin Nieuws

Inkomsten van Bitcoin miners dalen met 40%: hype rondom Runes transacties neemt af!

Recent vrijgegeven statistieken van CryptoQuant suggereren een scherpe daling in de dagelijkse verdiensten van Bitcoin miners, die op dinsdag zijn gekelderd tot $63,6 miljoen na een afnemend enthousiasme voor het Runes-protocol. Deze neergang komt dus overeen met de effecten van het recente Bitcoin halving event, dat afgelopen vrijdagavond plaatsvond. Het evenement halveerde de uitgifte van nieuwe Bitcoin per blok tot 3,125. Als gevolg hiervan werd de uitgifte van nieuwe Bitcoin teruggebracht van 900 naar 450.

Stijging inkomsten inkomsten miners

Ondanks de daling, stegen de inkomsten van miners op de dag van de halving naar $106,8 miljoen door recordhoge transactiekosten van Bitcoin. Echter, deze inkomsten daalden snel terug tot ongeveer $63,6 miljoen. Dit bedrag vertegenwoordigt een daling van 35% ten opzichte van de dagelijkse verdiensten vóór de halving, die eerder een hoogtepunt hadden bereikt van ongeveer $78 miljoen. 

Op de dag van de halving stegen de transactiekosten tot een ongekende $80 miljoen, wat 75% van de totale inkomsten van miners vertegenwoordigt. Deze piek werd voornamelijk veroorzaakt door netwerkcongestie als gevolg van de lancering van het Runes-protocol. Het protocol introduceert meme coins in de Bitcoin blockchain

De BRC-20 tokenstandaard

Het Runes protocol wijkt af van de conventionele BRC-20-tokenstandaard door gebruik te maken van het Unspent Transaction Output (UTXO) model. Dit model vergemakkelijkt de creatie van altcoins rechtstreeks op het netwerk via “etching”. Sindsdien zijn de transactiekosten genormaliseerd naar niveaus vergelijkbaar met die vóór de halving. Dit komt neer op ongeveer 35% van de totale inkomsten van de miners.  

Opmerkelijk genoeg heeft het eerste halvingsblok alleen al $2,6 miljoen aan kosten en blokbeloningen verzameld, waarmee het zich in de buurt bevindt van de top van de meest waardevolle blokken van Bitcoin. Ook de volgende blokken haalden hoge waarden binnen, variërend tussen de $1,3 miljoen tot $2 miljoen. Diverse analyses wijzen uit dat de eerste 77 blokken van het huidige tijdperk $75 miljoen aan inkomsten hebben gegenereerd. Baylor Landing, directeur bij Bitcoin mining Core Scientific, benadrukte de impact van deze veranderingen.

“The halving? More like the doubling,” Landing said, referencing the significant revenue increase post-halving.

Baylor Landing, directeur bij Bitcoin mining Core Scientific

Runes hype neemt af

Naarmate de initiële opwinding rond Runes afnam, namen ook de kosten af. Gegevens van Dune Analytics tonen aan dat Runes transacties tegen 24 april waren gedaald tot 33,6%. Rune transacties waren voorheen goed voor 69,5% van alle transactiekosten op de dag van de halvering.

Deze verlaging van de blokbeloning, gecombineerd met schommelende transactiekosten, heeft druk gelegd op de inkomsten van miners. De hash-prijs is momenteel gedaald naar $0,07 per TH/s, wat het laagste niveau is sinds oktober 2023. De hashprijs meet de opbrengst per eenheid computatievermogen. 

Daarom zorgt deze daling voor onrust voor de duurzaamheid van mining activiteiten, vooral nu de industrie zich voorbereidt op verdere dalingen in de inkomsten van miners. Als reactie hierop zouden toonaangevende mining giganten naar verluidt hun financiële positie versterken. 

Volgens onderzoek van Bernstein richten bedrijven zoals Riot Platforms (RIOT), Marathon Digital Holdings (MARA) en Hut 8 Corp (HUT) zich op strategische uitbreiding en consolidatie. De CEO van CleanSpark verwacht dat de industrie uiteindelijk zal consolideren rond vier belangrijke spelers. Verwacht wordt dat RIOT, MARA, CLSK en Cipher Mining (CIFR) de voortouw zullen nemen. 

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde artikelen

De Polygon (MATIC) koers lijkt bullish: een technische analyse

Timo Bruinsel

Beleggers verwachten stijging van Cardano (ADA) naar $5 door massale aankopen door whales

Timo Bruinsel

Cred executives geconfronteerd met reguleringsoptreden vanwege fraude

Wanisha Balak

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer