Blockchain Stories
Grote risico’s voor beroemdheden met memecoin: Juridische sancties
Memecoin Nieuws Regulatie

Grote risico’s voor beroemdheden met memecoin: Juridische sancties

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Beroemdheden die een memecoin willen of hebben gelanceerd, worden steeds vaker geconfronteerd met juridische risico’s. Naarmate de populariteit van memecoins toeneemt, komen er steeds meer beschuldigingen van fraude en marktmanipulatie naar voren. 

Tokens die door beroemdheden worden uitgebracht of gepromoot, kunnen veel winst en aandacht opleveren, maar ze kunnen ook grote juridische problemen veroorzaken. 

Steeds meer memecoins

Alleen in de maand mei in 2024 werden er al meer dan 500.000 tokens gelanceerd. Door platforms als Pump.fun wordt het steeds makkelijker om een memecoin te maken en lanceren. Social media en handelsbots maken het voor deze tokens steeds makkelijker om viraal te gaan en enorme winsten te behalen. 

Dit maakt het natuurlijk geen verrassing dat steeds meer beroemdheden een eigen token lanceren. Deze enorme reeks aan tokens brengt ook veel juridische conflicten met zich mee. 

Beroemdheden en crypto

Beroemdheden die zich mengen in de crypto wereld zijn geen nieuw fenomeen. In de afgelopen cyclus hebben veel beroemdheden cryptoprojecten uitgebracht. Echter, na het instorten van grote platforms als FTX werden veel van deze projecten geconfronteerd met rechtszaken vanwege misleiding, fraude en marktmisbruik. 

Dit gaat niet alleen om de grote beroemdheden, maar ook om de minder bekende beroemdheden. Tijdens piekende marktcycli doen zowel oplichters als goedbedoelende beroemdheden beloftes die ze niet na kunnen komen. Dit zorgt ervoor dat zowel nieuwe als ervaren beleggers geld verliezen. 

Deze piekende marktcycli wordt ook wel de ‘Banana Zone’ genoemd, waarbij alles parabolisch kan worden. Deze fase trekt oplichters en opportunistische beroemdheden die een ‘pump and dump’ doen voor grote winsten. In de Banana Zone zijn de juridische risico’s van de lancering van een memecoin makkelijk over het hoofd te zien. 

Zo zien beroemdheden het over het hoofd dat ze aangeklaagd of strafrechtelijk vervolgd kunnen worden voor het maken van valse beloftes. Naarmate we verder in die Banana Zone komen, is het enorm belangrijk voor beroemdheden om de juridische gevaren te kennen van het lanceren en promoten van een memecoin. 

Juridisch aansprakelijk

Beroemdheden die een memecoin promoten of lanceren, kunnen juridisch aansprakelijk gesteld worden als uitspraken of acties de markt manipuleren. Zo kunnen valse beweringen zorgen voor beschuldigingen van fraude en misleiding. Strafrechtelijk gezien is de beroemdheid in dat geval ook fout. 

Om een beroemdheid aansprakelijk te stellen voor een pump and dump, moet de autoriteit bewijzen dat uitspraken en acties bedoeld zijn om investeerders te misleiden, er met opzet gehandeld werd, interstatelijke communicatie gebruikt werd en de handel beïnvloedde. Het bewijzen van deze elementen is erg gemakkelijk als de beroemdheid valse claims maakt om een hype op te zetten. 

Als beroemdheden, of oplichters, alle tokens verkopen nadat de prijs is verhoogd, kan dit een fraudeclaim ondersteunen. Opzettelijke onwetendheid wordt niet gezien als verdediging. Kortom, het is belangrijk om goed op te letten als consument en uitgevers moeten letten op de juridische gevolgen. 

Volg ons op Google Nieuws om altijd op de hoogte te blijven van het laatste cryptocurrency nieuws.

Ontvang tijdelijk tot €50 gratis Bitcoin bij OKX

OKX heeft recent haar exchange en Web3 wallet in Nederland gelanceerd en om dit te vieren kunnen alle nieuwe Nederlandse gebruikers tot wel €50 aan gratis Bitcoin claimen

Bij OKX handel je in meer dan 150 crypto's (euro-paren), stake je je crypto en krijg je een app met de meest geavanceerde trading functies. Daarnaast kan je met de Web3 wallet eenvoudig decentraal handelen en investeren in duizenden tokens.

OKX heeft in Nederland een registratie bij De Nederlandsche Bank en heeft wereldwijd meer dan 50 miljoen gebruikers. Bekijk hier aan welke voorwaarden je moet voldoen om de gratis crypto te claimen.

Gerelateerde berichten

Biden trekt zich terug: wat betekent dit voor crypto?

Scott

Metaplanet roert zich wederom: nieuwe BTC investering

Scott

Is de post halving BTC rally nog steeds in zicht?

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu