Blockchain Stories
Image default
Homegrown Interview

Arnold Daniels van LegalThings: blockchain in de praktijk

Blockchain is hot. Er is een groep mensen die heilig overtuigt is van de open-source en publieke blockchains én er is een groep die ook toekomst ziet in private blockchains. Arnold Daniels van LegalThings hoort zeker bij die laatste. Hij bouwt en gebruikt blockchains in de praktijk.

Daniels: “Ik ben al 20 jaar developer. Ik was hiervoor heel erg bezig met startups. Het uitbouwen van een concept naar een echt product. Op een gegeven moment ben ik bij FIRM24 terecht gekomen in Amsterdam. Daar bouwde we een contract engine. Maar er miste nog iets. En zo ontstond LegalThings. Mensen die gebruik maakte van onze diensten twijfelde aan de opslag van hun data. Daar moest een oplossing voor komen.” LegalThings zag het levenslicht in de tijd dat Ethereum uit de ICO kwam. Daniels: “Wij hebben daar toen goed en aandachtig naar gekeken, maar Ethereum was niet geschikt voor ons businessmodel. We waren daarna wel wakker geschud. Blockchains waren voor ons interessant en daarmee zijn we aan de slag gegaan.”

Wat doet LegalThings?

Daniels is als web- en blockchaindeveloper bij LegalThings bezig met het bouwen van oplossingen voor klanten van het bedrijf. Zij digitaliseren naar eigen zeggen ‘workflows’. Een praktijkvoorbeeld daarvan is een project in opdracht van de Nederlandse handhaver van vervoer en het verwerken van afval. Daniels legt uit waar blockchain om de hoek komt kijken binnen dit proces: “Je krijgt een vergunning om afval te vervoeren en vervolgens moet je een verzoek indienen voor een transport. Dat moet worden gecontroleerd. Als je de goede papieren hebt worden die uitgeprint en die krijgt de chauffeur mee. Bij aankomst moet de chauffeur de papieren weer aangeven. Het afval moet gewogen worden bij het vertrek én aankomst.”

Dit soort processen zorgen nu voor heel veel papierwerk. Voor overheden is het belangrijk dat deze administratie goed op orde is.  En hier komt een private blockchain, in dit geval uit de koker van LegalThings, om de hoek kijken. Daniels: “Vervoersbedrijven draaien een node, de handhavers draaien een node en op die manier kan iedereen meedoen aan het proces.” Zo heeft iedereen binnen de organisatie controle over het systeem én ze kunnen elkaar controleren. Decentralisatie op hele kleine schaal. “Een verschil met onze blockchains is dat alles los staat van elkaar.  Alleen participanten hebben toegang tot hun specifieke chains,” zegt Daniels.

Private chains

Met private chains heb je volgens Daniels een hele hoop meer flexibiliteit dan projecten die je bouwt op een open blockchain. Daniels: “Je hebt geen last van schaalbaarheid, door de kleine omvang van de blockchain kun je makkelijk groeien en dingen aanpassen. Ook heb je een stukje privacy, want je kunt de chain gewoon weggooien als dat nodig is.” Het doel van het bouwen van deze chains is niet decentralisatie op grote schaal of het delen en openbaar maken van data. Het gaat er om dat bepaalde mensen binnen een organisatie samen makkelijk informatie kunnen delen die te vertrouwen is. ”De buitenwereld heeft daar niet altijd wat mee te maken. Private chains zijn ideaal voor dit soort scenario’s,” zegt de programmeur. “Voor een hele hoop van onze oplossingen bieden mainchain-sidechain oplossingen nog weinig voordelen” vervolgt Daniels. Als de kleine cirkel van betrokkenen allemaal akkoord gaan kunnen zij de informatie op de chain eventueel nog veranderen bijvoorbeeld, dat is lastig op een gigantische decentraal netwerk. Waar nodig communiceren de gesloten systemen trouwens wel nog eventjes met de open chain van Waves.

“Er moeten tegengestelde belangen zijn, anders heb je niks aan blockchains.”

Daniels: ” Ik denk dat heel veel bedrijven baat kunnen hebben bij blockchains. Maar je moet wel goed begrijpen wat de voor- en nadelen zijn. Qua performance bijvoorbeeld en schaalbaarheid zijn er vaak betere oplossingen. De voordelen moeten heel groot zijn.” Die voordelen komen vooral tot uiting als er partijen zijn met tegengestelde belangen. “Als die er niet zijn, dan heb je niks aan blockchain. In het geval van handel kan het bijvoorbeeld bijzonder nuttig zijn,” aldus Daniels. “Je levert privacy in voor de veiligheid van een blockchain. Dat is ook een afweging die je moet maken. Privacy is erg belangrijk, elke transactie is terug te vinden op de openbare blockchains. Daar moet je goed op letten, zeker als bedrijf.”

Cryptocurrency naast werk

Daniels: “Als ik naar de cryptocommunity kijk zie ik vooral erg veel mensen die even snel rijk willen worden. Je ziet dezelfde soort scams als in andere industrieën. Ik kijk vooral naar het zakelijke aspect. Vanuit het perspectief van ons bedrijf is het niet relaxed als munten ineens x10 gaan bijvoorbeeld. Ik denk dat er op termijn fiatmunten op de blockchain verschijnen. Maar dan wel met smart contracts.”

“Als je geld overmaakt in het weekend gebeurt er niks, dat is echt niet meer van deze tijd.”

“Bitcoin blijft gewoon bestaan als store of value en dat is helemaal prima. Maar ik zie het niet als betaalmiddel omdat mensen het graag vasthouden. Wel zie ik dus vanuit overheden munten op de blockchain verschijnen. Het systeem dat banken gebruiken voor hun betalingsverkeer, SWIFT, is bijvoorbeeld om te huilen. Daar valt nog zat winst te behalen. Dat systeem is echt niet meer van deze tijd. Als je in het weekend geld overmaakt gebeurt er niets omdat de Nederlandse centrale bank gesloten is. Daar kan blockchain een belangrijke rol in spelen. “

Decentralisatie

Daniels ziet een compleet decentrale samenleving voorlopig nog niet gebeuren: “Over het internet werd dat ook gezegd. Maar ook nu is de macht nog net zo gecentraliseerd als jaren geleden. De vraag is: gaat dat met blockchain ook niet gewoon blijven en is dat erg? Heel veel mensen zal het in de praktijk een worst wezen. Blockchain verandert de wereld, maar hoe groot die verandering uiteindelijk is moeten we nog zien. “

Gerelateerde artikelen

Rowshandel van HPB: Toekomst blockchain is enorm rooskleurig

Arnold Hubach

Rikmenspoel van Hiway: “Mensen gaan anders om met werk”

Robin Heester

Smits van Oyen:”Eerst Nederland, daarna Europa voor Coinmerce”

Robin Heester

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer