1 augustus 2021
Blockchain Stories
Nieuws

‘Market Cap Ripple (XRP) is veel lager dan geclaimd’

Ripple-XRP-market-cap

De market cap van Ripple (XRP) is aanzienlijk kleiner dan altijd gedacht. Dit wordt door het cryptonderzoeksbedrijf Messari beweerd in een nieuw rapport. Als je op dit moment op CoinMarketCap kijkt zie je dat de Market Cap iets meer is dan $13 miljard. Dit moet volgens Messari echter zo’n 46% procent minder zijn. Daarmee zou XRP een derde plaats innemen achter (uiteraard) Bitcoin en Ethereum. Er zou in dat geval nog ‘maar’ $6.9 miljard van de markt kapitalisatie over blijven.

Miljarden XRP’s teveel

Maar waarom zou dit getal volgens Messari eigenlijk zo veel lager moeten liggen? Het antwoord ligt in het aantal coins dat er in omloop (zouden) zijn. Messari beweert dat het Ripple bedijf, dat een enorme hoeveelheid XRP’s in handen heeft, niet de juiste informatie naar buiten brengt via haar API’s. De onderzoekers beweren dat van de 59 miljard XRP dat het bedrijf in bezit heeft, het meeste hiervan is uitgedeeld aan personen of organisaties. Deze partijen hebben deze munten in bezit met als voorwaarde dat ze deze niet mogen verkopen. Hoewel co-founder Jed McCaleb zich hier niet aan heeft gehouden, zijn er nog veel meer contracten die deze zelfde voorwaarde omvatten. In totaal zou er 19,2 miljard aan XRP, wat gelijk staat aan $6.1 miljard, zijn die ten onrechte worden opgenomen in de ‘circulating supply’.

“Combined, this means 19.2 billion of the 41.0 billion XRP currently quotes as “in circulation” may be illiquid or subject to significant selling restrictions. In reality, this estimate may prove to be conservative, as they belie XRP trading volumes which have consistently fallen well below that of EOS and Litecoin, two cryptoassets whose current referenced market caps are a mere 17% and 15% of XRP’s, respectively. In addition, we believe the actual amount of “restricted” XRP in distributions to investors, banking partners, and team member may be significantly higher than our initial estimates reflect.”

Ripple komt met antwoord

De woordvoerder van (het bedrijf) Ripple heeft in een email naar CCN laten weten dat dit rapport op ‘verschillende onjuiste aannames’ en ‘een foutieve berekening van de markt kapitalisatie’ is gebaseerd. Het is logisch dat er vanuit het kamp van Ripple tegengas komt. Maar wanneer je de cijfers bekijkt lijkt er toch wel iets geks aan de hand. Het goede en interessante werk van Messari zal hier niet stoppen, dus we kunnen nog meer nieuwtjes en bronnen verwachten uit die hoek.

“Not only does this report contain several inaccurate assumptions around lockups and selling restrictions, the entire report is based on an incorrect calculation of market cap. While decentralized digital assets like XRP are different from traditional equities, the term ‘market cap’ is always a very simple calculation: current price X total number of the asset = market capitalization. That puts XRP’s current market cap at approximately $31 billion. We believe that any other calculation of market capitalization for XRP is not a clear representation of the truth.”

Mocht je tips hebben dan kun je deze uiteraard melden bij de onderzoekers.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Totaal van Coinbase gebruikers enorm toegenomen

Arnold Hubach

‘Pensioenfondsen moeten serieus kijken naar bitcoin’

Robin Heester

NASDAQ: 7 cryptobeurzen gebruiken onze controle software

Robin Heester
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.