27 september 2023
Blockchain Stories
Nieuws

Ethereum heeft meer unieke core developers dan Bitcoin

ethereum meer developers dan bitcoin

Ethereum heeft meer ontwikkelaars die werken aan het basisprotocol dan alle andere cryptocurrency’s. Maandelijks bouwen er honderden mensen aan de onderlaag van Ethereum. De community projecten worden niet meegeteld in het onderzoek van cryptocurrency managementbedrijf Electric Capital. Wat ook blijkt uit de cijfers: ontwikkelaars schrikken niet of nauwelijks van de prijsdalingen.

Ethereum, Bitcoin en de rest

Volgens de post op Medium heeft Electric Capital ruim 20.000 dataopslagplaatsen bekeken. In totaal zijn aan deze ‘code repositories’ ruim 16 miljoen toevoegingen gedaan. Daaruit bleek dat er maandelijks gemiddeld 216 ontwikkelaars meewerken aan de onderste (en dus belangrijkste) laag van Ethereum. In werkelijkheid zijn dat er meer, maar door de kaders van het onderzoek vallen een paar groepen ontwikkelaars buiten de boot.

Bitcoin

Bitcoin staat op plek twee met gemiddeld vijftig ontwikkelaars per maand. Wederom: dit gaat dus puur over core developers. Mensen die code bijdragen aan het basisprotocol. Bovenop zowel bitcoin als ethereum wordt natuurlijk genoeg gebouwd door veel meer ontwikkelaars.

EOS, TRX en ADA

EOS, TRON en Cardano hebben gemiddeld rond de 25 core developers per maand. Uit het onderzoek blijkt ook dat forks langzaam afsterven. Dogecoin en Litecoin verliezen bijvoorbeeld steeds meer ontwikkelaars. De bitcoin forks Bitcoin Diamond en Bitcoin Gold zitten maandelijks onder de vijf programmeurs die meehelpen aan de onderlaag van het protocol.

Developers schrikken niet van negatieve markt

Het leukste uit het onderzoek is stiekem niet het aantal ontwikkelaars die ergens aan een protocol bouwen. Maar het feit dát er nog zoveel mensen zijn die de moeite nemen om bij te dragen. Zelfs na de grote dalingen van de afgelopen maanden (of jaren, ondertussen) in prijs zijn er volgens het onderzoek van Electric Capital maar 4% minder core developers. De cijfers laten projecten als het Lightning Network en sidechains van andere protcollen nog buiten beschouwing, dus misschien zijn er wel meer bouwers dan ooit.

Het hele rapport kun je hierrr downloaden.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

‘Smart contract devs zijn aansprakelijk voor illegaal gebruik’

Robin Heester

Een rechtszaal vol met Bitcoin prominenten

Arnold Hubach

Bitmain: Jihan Wu en Micree Zhan stappen op

Robin Heester
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.